Büyük Gemlik Yürüyüşü: Tecridi hep birlikte kıracağız- YENİLENDİ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Büyük Gemlik Yürüyüşü sırasında yaptığı açıklamada engellemeler ve polis şiddetine tepki göstererek, “Tecridi hep birlikte kıracağız” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde süren tecridin kaldırılarak demokratik çözüme imkan tanınması talebiyle “Tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla HDP, HDK, DTK, TJA, MED TUHAD-FED ve DBP tarafından düzenlenmek istenen Büyük Gemlik Yürüyüşü öncesi İstanbul Kadıköy’de toplanan kitle burada yürüyüş yaptı.

Eylemciler arasında HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP eş genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, yöneticileri ve TJA aktivistleri ile SYKP, ESP ve Devrimci Parti eş genel başkan ve yöneticileri de yer aldı.

Kadıköy’den Bursa'nın Gemlik ilçesine gerçekleştirilmek istenilen yürüyüşe polis saldırdı. Erken saatlerinden itibaren Kadıköy ve çevresini abluka altına alan polisler, Gemlik’e gidecek otobüslere binmek üzere SYKP binasının önünde toplanan HDP milletvekillerini engelledi.

Yürüyüş ve eylem yasağı gerekçesi olarak İstanbul Valiliği’nin kararını gösteren polisler, henüz müzakereler bitmeden vekilleri ve beraberindeki kitleyi abluka altında aldı.

Çekim yapan basın mensupları zorla alandan uzaklaştırılırken, çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

SYKP binası önüne gitmek isteyen HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya, polis şiddetine maruz kaldı.

BEŞTAŞ: ALENEN SUÇ İŞLENİYOR

Tüm engellemelere rağmen “Her yer tecrit her yere direniş” sloganıyla yürüyüşe geçen milletvekilleri ve kitlenin önü defalarca polis tarafından kesildi.

Engellemeler üzerinde bir açıklama yapan Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “İstanbul Emniyeti işini gücünü bırakmış, HDP’nin tecride karşı tutumunu açıklamasını engellemeye çalışıyor. Bugün Meclis Grubumuz ağırlıklı olarak burada. Parti sözcümüz, eş genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, bileşen partilerimiz ile Gemlik’e yürümek için buraya geldik. Sabahtan itibaren Kadıköy Emniyeti, İstanbul Valiliği talimatları ile alenen suç işliyor. Milletvekillerini, halkı engelleyerek suç işlemeye devam ediyor” dedi.

'TECRİDİ HEP BİRLİKTE KIRACAĞIZ'

“Şu anda Gemlik ilçe binamızı kilit takılmış, kapısı kilitlemiş durumda” diyen Beştaş, şunları ekledi:

“Bir kafede oturan yöneticilerimiz gözaltına alındı. Sadece açıklamaya geldikleri için arkadaşlarımız gözaltına alındı. Şunu unutuyorlar, sizin bu tutumunuz bizi engelleyemez, siz İmralı Ada Hapishanesini savaşınızı devam ettirmek için tecrit altında tutuyorsunuz. Sayın Öcalan’a tecrit uygulayarak savaş politikalarınızı devam ettirmeye çalışıyorsunuz. Bu engellemelerinizle milyonların barış sesini kısamayacaksınız. 3 milyonu aşkın insan Sayın Öcalan için imza vermiştir. Tecridi kırmamızın önünde duramayacaksınız. Bu sizin korkunuzu, hukuksuzluğunuzu gösteriyor. Bu sizin keyfiyetinizi ve faşizminizi gösteriyor. Şu anda da anons ederek kendilerince kanunları duyuruyorlar ama biz de size duyuru yapıyoruz. Ey polis müdürleri, ey vali suç işliyorsunuz, halk iradesini engelleyemezsiniz, biz burada halkı temsil ediyoruz.”

Beştaş, “Bugün her ne kadar Gemlik’e yürütmeseniz bile milyonlar tecride karşı tek ses tek yürek barış talebini haykırıyoruz. Tecridi hep birlikte kıracağız, bu ülkeye demokrasiyi, özgürlükleri, barışı birlikte getireceğiz, karşınızda geri adım atacak bir, HDP, bir halk yoktur” vurgusunda bulundu.

ÖZTÜRK: ABDULLAH ÖCALAN DÜNYA HALKLARINA UMUT OLMUŞTUR

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk açıklama yaparken, polis alandan zorla basın mensuplarını çıkarmaya çalıştı. Bu keyfi uygulamaya karşı çıkan milletvekilleri gazetecilere alınmasına engel olmaya çalıştı .

Ancak basın mensupları şiddete maruz kalarak çember dışına zorla çıkarıldı. DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk ise, “Dostlarımızla birlikte bugün bir yürüyüş gerçekleştirmek istedik ama faşizm bir kere daha gerçek yüzünü gösterdi. Demokratik hakkımız olan yürüyüşümüz engellenmek isteniyor. Zihniyetlerini bir kere daha burada bize gösterdiler. PKK Lideri Abdullah Öcalan paradigmasıyla, felsefesiyle Afrika’dan Avrupa’ya büyük bir umut olmuştur. Bu işgalciliği sürdüren zihniyet, Kürt ve Türk halklarına ne vaat ediyor? Savaş, ölüm ve katliamı dayatıyorlar. 5 Haziran 2015’ten bu yana bir savaş başlatıldı. Bu savaş kimin için başlatıldı? Ama Sayın Öcalan’ın paradigması bugün bütün dünya halklarına umut olmuştur” diye konuştu. 

Kadıköy sokaklarında tekrar bir araya gelen kitle, “Bijî Serok Apo”, “ Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Tecritte karşı omuz omuza”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlar eşliğinde altı yola kadar yürüdü.

ÖMER ÖCALAN: TAM BİR POLİS DEVLETİ

Burada söz alan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, “ Şu an şu duruma bir bakın, hukuk devletiyle alakası yok, tam bir polis devleti. Hukuk devleti 7-8 yıldır rafa kaldırılmış. Polis gücü milletvekillerine, halka, siyasete şiddet uyguluyor. Biz demokratik siyaset zemininde halkımızla fikrimizi paylaşacağız ama şu hale bakın Kadıköy’e bu yapılır mı?” diye tepki gösterdi.

Tüm saldırı ve engellemelere rağmen, “Her yer tecrit her yer direniş” sloganları eşliğinde ilçe binasına kadar yürüyerek, İmralı tecridi kırılana ve barış gelene kadar mücadelenin süreceğinin mesajını verdiler.