Can: HDP’ye destek artıyor

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, HDP’nin kapatılarak demokrasi isteyen tüm eğilimlerin tasfiye edilmesinin amaçlandığını belirterek, bunun boş bir çaba olduğunu, HDP’ye desteğin arttığını söyledi.

Çözüm sürecinde Akil İnsanlar Grubu içinde yer alan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, HDP’ye açılan kapatma davasının rejimin ne kadar tıkandığının göstergesi olduğunu vurguladı. Can, “Çözüm süreci başladığında HDP yüzde 6-7 oy alıyordu ama bitirme sürecine gidildiğinde oy oranı yüzde 13’e yükseldi” dedi.

ANF’ye konuşan Can, iktidarın Kürt meselesinin çözümü gibi bir derdi olmadığını belirterek, o nedenle meseleyi temsil eden HDP’nin hedef alındığını ifade etti. Kapatma girişimiyle Kürt Hareketi’nin Türkiye’deki demokratik eğilimlerinin tasfiyesinin amaçlandığını kaydeden Can, “Bilinçlenmiş, kendi haklarına sahip çıkan bir kitle var. HDP’yi kapatarak bu kitleyi öncüsüz bırakmak ve tasfiye etmek istiyorlar” dedi.

Can, Akil İnsanlar Grubu içinde yer aldığı ‘diyalog süreci’nde çözüm olacağına inanıp inanmadığı sorusunu, inanma veya inanmama noktasından bakmadıklarını belirterek, şöyle yanıtladı: “Kürt meselesinin kolay kolay çözülmeyeceğinin, çok uzun vadeli bir mesele olduğunun farkındaydık ama tarihin o döneminde bir olanak çıktı ve o olanağı en iyi şekilde değerlendirmek gerekirdi. Hiçbir şey olmadıysa da üç yıl boyunca daha az insan yaşamını yitirdi, Kürt meselesinin kurumsallaşması çok güçlendi ve Rojava’daki gelişme biraz da onun parçası oldu. Türkiye’deki Kürtlük bilinci sadece Doğu ile sınırlı kalmadı; bir halk gerçeği ortaya çıktı ve olay Batı’ya kadar yayıldı.”

AKP’NİN SANDIĞI GİBİ OLMADI

Sürecin istedikleri gibi gitmediğini anlayan iktidarın masayı devirdiğini belirten Can, “Onlar sanıyorlardı ki adım atar gibi görününce Kürtleri kazanacaklar, yanlarına alacaklar, manipüle edebilecekler. Ama süreç halk yönünde gelişince AKP sürecin önünü kesti” şeklinde konuştu.

Bu süreçte HDP’ye desteğin de yükseldiğini kaydeden Can, işin ciddiye binmesini göze alamayan iktidarın süreci tersine döndürdüğünü söyledi. Barış isteyen, çözüm, demokrasi diyen bütün eğilimlerin tasfiye edilmek istendiğine işaret eden Can, bunun boş bir çaba olduğunu vurguladı. 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, şunları ekledi: “Çözüm süreci başladığında HDP yüzde 6-7 oy alıyordu ama çözüm sürecini bitirme sürecine gidildiğinde oy oranı yüzde 13’e yükseldi. Zaten bu sonucu egemenler görünce olayı tersine çevirdi ama HDP’ye yönelik destek bitmedi, artıyor.”