‘Cebir ve şiddete’ paralı çağrı!
‘Cebir ve şiddete’ paralı çağrı!
‘Cebir ve şiddete’ paralı çağrı!
Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) 4 ay önce ülkücü bir grubun Kürt öğrencilere yönelik saldırısının ardından yapılan operasyonla gözaltına alınıp tutuklanan 13 öğrenci ve tutuksuz 1 öğrenci hakkında açılan davanın ilk duruşması 3 Nisan’da görülecek. Mahkemeye sunulan iddianamede ise demokratik eylem ve etkinliklere katılımları “suç” olan öğrencilerin, cezaevlerindeki 10 bin PKK’li ve PAJK’lı tutsağın açlık grevi eylemine dikkat çekmek amacıyla kağıt para üzerine yazdıkları “Açlık grevine sessiz kalma” çağrıları “cebir ve şiddet içerikli örgüt propagandası” olduğu ileri sürüldü.
AÜ DTCF'de 6 Kasım’da ülkücüler Kürt öğrencilere saldırmış, ardından çıkan kavgada 2 ülkücü öğrenci yaralanmıştı. Çatışmadan birkaç gün sonra gözaltına alınan Necmeddin Işık, Muzaffer Acar, Soner Gün, Cebrail Güler, Kerem Çiçek, Abdulkerim Cin, Musa Naknalo, Kadir Toraman, Maşallah Demir, Servet Başak, Mehmet Şimşek, Erkan Eryiğit ve Harun Torgay adlı öğrenciler 2 gün sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından 13 Kasım 2012’de tutuklandı. "Örgüt üyesi olmak", “eğitim öğretimi engellemek”, “nitelikli yaralama”, “adam öldürmeye teşebbüs” ve “kamu malına zarar vermek” suçlamalarıyla tutuklanan 13 öğrenci 4 aydır Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor.
SIRAYLA DEĞİL PARAYLA!
14 öğrenci hakkında açılan davanın iddianamesinde 2 ve 6 Kasım 2012’de cezaevlerindeki açlık grevine ilişkin eylemler gerçekleştiren öğrencilerin “açlık grevlerine sessiz kalma” tepkisi “örgüt faaliyeti” olarak değerlendiriliyor. 6 Kasım 2012’de Kürt öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir grup demokrat, solcu öğrencinin, kağıt paralar üzerine “Açlık grevine sessiz kalma” şeklinde yazı yazarak “örgüt talimatıyla” hareket ettikleri, “cebir ve şiddeti propaganda yaparak yaydıkları” ileri sürüldü. Sol, demokrat görüşlü öğrencilere yönelik saldırıda yaralandığı ve durumunun ağır olduğu iddia edilen ülkücü öğrenciler Osman Akşit’in 19 Kasım 2012 tarihli, Güven Birdal’ın ise 7 Kasım 2012 tarihli Adli Tıp raporlarına göre, “hayati tehlikesinin olmadığı ve basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu” da iddianamede yer alıyor. Olay anında tutuklanan öğrencilerden Harun Torgay’ın Osman Akşit’i bıçaklayarak “öldürmeye teşebbüs ettiği” beliritilen iddianamede, öğrencilerin “nitelikli yaralama”, “kamu malına zarar verme”, “eğitim öğretim faaliyetinin engellendiği” gibi suçları işledikleri iddia ediliyor.
‘ETKİN PİŞMAN’ DYGM ÜYESİ!
Osman Akşit adlı ülkücü öğrenciyi bıçakladığı gerekçesiyle tutuklanan öğrencilerden Harun Torgay hakkında iddianamede dikkat çekici olduğu kadar çelişkili ibareler de yer alıyor. Torgay’ın 20 Aralık 2010’da PKK kamplarına giderek “Öz Savunma Birlikleri” eğitimi aldığı belirtilen iddianamede, “5 Ağustos 2011’de KDP’ye teslim olduğu, 22 Ağustos 2011’de Habur Sınır Kapısı’nda Şırnak Verimli Jandarma Komutanlığı’na teslim edildiği, ‘örgüt üyesi olduğu’ suçlamasıyla Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılamada ‘etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandığı’ için hakkındaki cezanın 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği ve 2012 yılında üniversiteye kayıt yaptığı” belirtiliyor.
PARA KARŞILIĞINDA İSTİHBARATLA ÇALIŞMIŞ
Emniyet ve savcılık sorgusunda öğrenciler üzerine ifadeler verdiği görünen iddianamede Torgay’ın anlatımları şöyle: “Örgütten kaçtıktan sonra ailemin yanında kaldım Gebze’de. O sırada sınava hazırlanırken Gebze Emniyet Müdürlüğü istihbarat-Terörle Mücadele Şubesi’yle irtibatlı olmaya başladım. Ankara’ya geldikten sonra bu görüşmelere devam edip etmeyeceğim soruldu. Ben de maddi destek almak şartıyla Gebze Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin yönlendirmesiyle Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat birimleriyle çalışmaya başladım. Bana verilen görev ise ‘DTCF’de yurtsever gençlik ve KCK yapılanması içerisinde birebir bulunmak, onların şüphelerini çekmemek şartıyla güvenlerini kazanmak ve kendilerine topladığım bilgileri vermek’ şeklindeydi. Başlangıçta 350-400 TL civarında para veriliyordu. Çalışmalarım iyi gidince bana 800 TL para ödeneceği söylendi. En son görüştüğümüzde 270 TL aldım. İstihbarattan görüştüğüm Erhan isimli şahıs bana Diyarbakır’dan önemli birinin geleceğini söyledi. Bu kişiyle irtibat kuracaktım. Ancak ani olay gelişti. Olay öncesinde Erhan isimli şahıs bana telefon açarak bir olay çıkabileceğini söyledi ve kendimi korumamı istedi. Benim bunları anlatmamdaki sebep gerçekte örgü üyeliğimin söz konusu olmadığını ifade etmek istememdir. Hem istihbarat birimlerine bilgi vermek hem de örgüt içindeki kişilerin güvenlerini kaybetmemek düşünceleri arasında gidip geliyordum. Kocaeli’ne ailemin yanına gitmek üzereyken polis yolda aracı durdurup beni gözaltına aldı. Bu süreçte istihbarattan irtibat kurduğum Erhan isimli şahsı telefondan aradım ancak ulaşamadım.”
BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU
İddianamede yer alan bu ifadelerin ardından ise 29 Kasım 2012’de Ankara Emniyet Müdürlüğü, 11 Aralık 2012’de de Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazılara göre “Harun Torgay isimli şahsın istihbarat amaçlı haber elamanı olarak görevlendirilmediği” belirtiliyor. Torgay’ın “örgüt üyeliği” suçlamasından kurtulmak amacıyla bu şekilde ifade verdiği kaydediliyor. “PKK’ye katılıp, daha sonra örgütten kaçarak etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandığı” belirtilen Torgay için iddianamede, “eğitim öğretim faaliyetini engellediği”, “örgüt propagandası yaptığı”, “adam öldürmeye teşebbüs ettiği” ifadelerinde bulunuluyor.
İddianamenin talep kısmında ise 14 öğrencinin “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “eğitim ve öğretimi engellemek”, “nitelikli yaralama”, “adam öldürmeye teşebbüs” ve “kamu malına zarar vermek” iddialarıyla cezalandırılması isteniyor. 14 öğrencinin TMK 10. maddesiyle yetkili ve görevli Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak yargılamasının ilk duruşması 3 Nisan’da görülecek.
8 ÖĞRENCİ OKULDAN ATILDI
Tutuklu Kürt öğrencilere AÜ Rektörlüğü tarafından açılan soruşturma sonucunda geçtiğimiz hafta okuldan uzaklaştırma ve ilişkisinin kesilmesi cezaları verildi. Necmeddin Işık, Abdülkerim Cin, Servet Başak, Mehmet Şimşek, Erkan Eryiğit, Şemdin Altaş, Yasin Çakan ve Harun Torgay'ın okulla ilişkisi kesilirken, Kerem Çiçek adlı öğrenciye 6 ay, Maşallah Demir adlı öğrenciye ise 1 ay uzaklaştırma cezaları verilmişti.
OKULDAN ATILANLAR İÇİN KAMPANYA
Kürt öğrencilerin tutuklanmasının ardından okulla ilişkisinin kesilmesi ve uzaklaştırma cezalarının verilmesinin ardından “Kürt öğrencilerin eğitim hakkı engellenmesin” başlığıyla imza.la sitesinde 4 gün önce imza kampanyası başlatıldı. Kampanya çerçevesinde 1643 imza toplanırken, sosyal paylaşım siteleri üzerinden de kampanyanın yaygınlaştırılması çağrısı yapılıyor.
Kampanyanın içeriğinde ise şunlar belirtiliyor: “Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi yeni bir haksızlığa daha imza attı. 6 Kasım 2012 tarihinde üniversitedeki ırkçı gruplar tarafından darp edilmeye çalışılan Kürt öğrencilerin kendilerini savunmaya kalkması nedeniyle 9 Kürt öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilip, adeta eğitim hakları gasp edilmiştir.Buna karşın saldırıyı gerçekleştiren ırkçı çetelere hiçbir cezai işlem yapılmamış ve adeta ödül verilmişçesine ellerini kollarını sallaya sallaya fakülteye girip saldırılarını devam ettirebilmektedirler. Üniversite yönetiminin verdiği bu haksız ve taraflı karara dur demek için vicdan sahibi herkesi bu imza kampanyasına destek vermeye çağırıyoruz.”