Cemal: Kürt gazeteciler olmadan Türk gazeteciler de özgür olamaz
Özgür Gündem Davası'nın duruşmasında konuşan Gazeteci Hasan Cemal, "Kürt gazeteciler özgür olmadan Türk gazeteciler özgür olmaz” dedi. Cemal'e para cezası verildi.
Özgür Gündem Davası'nın duruşmasında konuşan Gazeteci Hasan Cemal, "Kürt gazeteciler özgür olmadan Türk gazeteciler özgür olmaz” dedi. Cemal'e para cezası verildi.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla yapılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası'na katılan 6 gazeteci, oyuncu ve yazarın yargılandığı davanın duruşması verilen öğle arasının ardından devam etti. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Gazeteci Hasan Cemal hazır bulundu.
Cemal savunmasında şunları ifade etti: “Ben burada özgür ve bağımsız medyayı savunmak için bulunuyorum. Özgür ve bağımsız medyayı savunurken, Kürt gazetecilerin özgür olmadığı bir ortamda Türk gazetecilerin de özgür olmadığını vurgulamak istiyorum. Kürt sorununun barış içerisinde, silahtan-şiddetten uzak bir şekilde çözüm rayına oturmasını ve hukukun üstünlüğüne gidilmesi açısında büyük bir adım olacağına inanıyorum. O açıdan Kürt gazeteci dostlarımla dayanışma içerisine girdim. Sayısız makale ve kitap yazdım. Beka Vadisi’ne gidip Öcalan’la da röportaj yaptım ama benim hakkımda herhangi bir dava da açılmadı."
İLKİZ: ANAYASAYA AYKIRI
Cemal'in avukatı Fikret İlkiz de, "Bu dava, Basın Kanunu bağlamında anayasaya aykırıdır. Bu görüşü ciddiye almalısınız" diyerek, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gönderilmesini talep etti. Mahkeme, dosyanın AYM'ye gönderilmesi talebini reddetti.
İlkiz şunları belirtti:
"Basın Kanunu 11. maddedeki sorumluluğu önemli. Mülga Basın Kanunu hükmünde, sorumlular yazıyor yazan, karikatürü yapan vs idi. Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü'nün sorumluluğu tartışılmadı. Ceza hukukunda fiil artı kasıt sistemine dair sorumluluk esastır. Durum; cezaların şahsiliği anayasal kuralıyla çelişmektedir. Basın Kanunu'nun 11. maddesinin ulaştığı bir nokta var. Sürelice süresiz yayınlardaki suçlardan eser sahibi sorumludur. Dolayısıyla objektif sorumluluk yerine subjektif sorumluluk dikkate alınmadır.
Genel yayın yönetmeni ya da nöbetçi genel yayın yönetmeni de bir günlük yayın yönetmeninin durumu; cezai sorumluluğu gerektirmez.
Bugün siz Basın Kanunu'nun 11/3 maddesine aykırı bir yorum yapıyorsunuz. Bu anayasanın 'ceza sorumluluğunun şahsiliği' ilkesine aykırıdır. TCK 21. maddesine göre, bir suçun işlenmesi için fiil artı kasıt gereklidir. Anayasa ayrıca, temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunulamaz, demektir. Sınırlandırma kanunla yapılır, sınırlandıran kanun da anayasaya aykırı olmamalıdır. Bu ilkeye aykırı özel kanun hükümleri anayasaya aykırıdır, iptali gerekir. Dosyanın bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi gerekir. Bu talebimizi mahkemenizce ciddi bulunarak dosyanın AYM'ye gönderilmesini talep ediyoruz."
CEZA
Mahkeme heyeti, Hasan Cemal’e “Örgüt propagandası yapmak"tan beraat verirken, “Örgüt açıklamalarını basmak ve yayımlamak” gerekçesiyle 6 bin TL para cezası verdi.