‘Charlie Hebdo sonrası Müslümanlara yönelik saldırılarda artış’
‘Charlie Hebdo sonrası Müslümanlara yönelik saldırılarda artış’
‘Charlie Hebdo sonrası Müslümanlara yönelik saldırılarda artış’
Fransa’da geçtiğimiz Çarşamba günü 17 gazeteci ve sivilin yanı sıra 3 saldırganın yaşamını yitirdiği katliamlar sonrasında Müslümanlara yönelik saldırı ve tehditlerin de arttığı görülüyor.
Fransa Müslüman Konseyi’ne (CFCM) bağlı İslam Karşıtlığı Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, Charlie Hebdo katliamından bu yana Müslümanlara karşı en az 50 saldırı gerçekleştiği duyuruldu.
CFCM ile Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, silahların da kullanıldığı 21 fiziki saldırı görülürken, 33 vakada Müslümanlara yönelik tehdit ve küfürler sarf edildi.
CFCM adına açıklamayı yapan Abdullah Zekri, son 6 gündeki Müslüman karşıtı saldırıların Fransa’da şimdiye dek görülen en yüksek düzeyde olduğunu söyledi. Zekri, 2014 yılının ilk 9 ayında Müslümanlara yönelik saldırıların sayısının 110 olduğunu kaydederken, güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istedi.
Charlie Hebdo katliamı sonrasında dini gruplara ve ibadethanelere yönelik saldırılar nedeniyle İçişleri Bakanlığı da bir dizi önlem aldı. Bakan Bernard Cazeneuve, Yahudi ve Müslümanların ibadet mekanlarını korumakla görevli birimlerin koordinasyonunu sağlayacak bir valinin görevlendirildiğini duyurdu.
Savunma Bakanlığı da, polis ve jandarma tarafından alınan önlemlere ek olarak 10 bin kadar askeri harekete geçiriyor. Askerler, birçok kamu kuruluşunun yanı sıra, dini mekanları da koruyacaklar.
CFCM temsilcisi Abdullah Zekri ise, hükümet tarafından alınan önlemlerin yeterli olmadığını savundu. Zekri, Fransa’da ‘İslamın sembolü’ olarak gördükleri Büyük Paris Camii’nin dahi ek bir korumaya alınmadığını söyleyerek, özel koruma talep etti.