CPJ'den tepki: Kürt gazeteciler derhal bırakılmalı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Kürt gazetecilerin tutuklanmasına tepki göstererek, "Basın özgürlüğüne direkt bir saldırıdır. Derhal serbest bırakılmalılar" dedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Amed'de 16 Kürt gazetecinin tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaparak, "Türkiyeli yetkililer, geçen hafta gerçekleşen operasyon sonucunda toplu halde gözaltına alınan ve 16’sı ‘örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklanan gazetecileri derhal serbest bırakmalıdır” dedi.

CPJ, tutuklamalara ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşmaya çalıştıklarını fakat iletişim çabalarına karşılık verilmediğini ifade etti.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI'

CPJ'nin Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said ise şöyle dedi:

"Türkiyeli yetkililer Diyarbakır'da gerekçesiz bir şekilde tutuklanan gazetecileri derhal serbest bırakmalıdır. Gazetecilerin böyle bir gizem perdesi altında tutuklanıp mahkeme karşısına çıkarılana kadar belirsiz bir süre için tutuklu halde bulunmaları kabul edilemez olmakla birlikte basın özgürlüğüne direkt bir saldırıdır. Türkiye zayıf kanıtlarla veya hiç kanıt olmaksızın gazetecileri tutuklamaktan derhal vazgeçmeli ve tutuklu yargılama sürecini bir cezalandırma süreci olarak kullanmayı bırakmalıdır."