Cumartesi Anneleri: Çürüyen bir ülkede yaşamak istemiyoruz!
Cumartesi Anneleri, 1993’te katledilen Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'ın akıbetini sordu.
Cumartesi Anneleri, 1993’te katledilen Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'ın akıbetini sordu.
Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak amacıyla 620'nci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Oyuncu Nur Sürer de katıldı.
Bu haftaki eylemde 1993’te Elazığ'da "faili meçhul" cinayete kurban giden iki arkadaş Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'nın akıbeti soruldu. Eylemde ilk olarak kayıp Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan konuştu. Türkiye’de insan hakkı mücadelesi verenlerin her zaman baskı altına alındığını ifade eden Cihan, '80’lerde katledilen hak savunucularının yerini bugün şiddet, baskı ve gözaltında sindirilmeye çalışılan hak savunucularının aldığını belirtti. Cihan, şunları söyledi: “Devletin yaptığı tüm kanunsuzluklardan hükümet ve iktidar sorumludur. Bu son 15 yıl için de toplumsal tepkiler sonucu zaman zaman umutlandık, her seferinde davalarımız sonuçsuz kaldı. Sorumsuzluktan kurtulamazsınız, elimiz yakanızda. Biz çürüyen bir ülkede değil, demokrasi ülkesinde yaşamak istiyoruz."
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Çeyrek yüzyıl geçti, fakat değişen bir şey yok. Bugün de cübbeler postalların altında dünkü gibi" dedi.
'DEVLETİ TANIYORUZ; SİSTEM DEĞİŞMELİ'
Konuşmakta zorluk çeken Dr. Hasan Kaya’nın ablası Havva Kaya ise şöyle dedi: “Her hafta burada hak arayışı içinde olmak çok önemli, burada olmak istedim. Onlar bizim çocuklarımız. Bu devlet maalesef bize bu acıları yaşattı. Kendi bireysel mücadelemizi yürütüyoruz. Biz devleti tanıyoruz. Bu kirlilik, şu andaki hükümetin sorumluluğunda. Bu sistem değişmedikçe umudum yok."
HİKAYELERİ ANLATILDI
Haftanın açıklamasını ise gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın kardeşi Aysel Ocak okudu.
İki yakın arkadaş olan Metin Can ve Hasan Kaya’nın Elazığ’da İHD şubesini açtıktan sonra polis takibine girdiğini ifade eden Ocak, aynı zamanda Can ve Kaya’nın, ölüm tehditleri aldığını da söyledi. 22 Şubat 1993’te iki arkadaşın terk edilmiş bir otomobilde cenazelerine ulaşıldığını aktaran Ocak, daha sonra yapılan incelemeler sonucunda iki arkadaşın önce işkence gördüğünü ardından başlarından vurularak katledildiğini belirtti..
Bunun üzerine ailelerin Elazığ Cumhuriyet Savcılığı'na 21 Şubat 1994’ te dilekçe vererek suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden Ocak, tüm hak arayışlarına rağmen yetkin bir soruşturmanın yapılmadığını söyledi. Aysel Ocak, şunları da ifade etti: "Soruşturma davaya dönüşmedi maalesef. Bunun üzerine aileler mücadelelerine AİHM’de devam ettirdi. AİHM, Türkiye’yi mahkum etti ve Can ile Kaya’nın da isimleri faili meçhullere yazıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Süleyman Demirel, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve Genel Kurmay Başkanı Doğan Güreş bu suçun politik sorumlularıdır. Dosyadaki cezasızlık son bulana kadar bu dava bizim için kapanmayacaktır."