Cumartesi Anneleri katledilen Rıdvan Karakoç’un faillerini sordu

Cumartesi Anneleri, 26 yıl önce gözaltında işkenceyle katledilen Rıdvan Karakoç’un faillerini sordu. Kardeşi Hasan Karakoç, ülkedeki kayıpların bir “devlet politikası” olduğunu ifade ederek,"Bin yılda geçse bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Cumartesi Anneleri, her hafta yaptıkları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 829’uncusunu gerçekleştirdi. Salgın nedeniyle online yapılan eylemde, Rıdvan Karakoç’un faillerini sordu.

Bir kişinin hakkında verdiği ifade nedeniyle 15 Şubat 1995 İstanbul’da gözaltına alınan Karakoç, 110 gün süren işkenceli sorguda katledildi. Beykoz Ormanına atılan cenazesi köylüler tarafından bulundu. Jandarmaya haber verilerek Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan cenaze ailesine haber verilmeden kimsesizler mezarlığına gömüldü. 

Karakoç’un naaşı ancak Cumartesi Ailelerinin çabaları sonucu bulunabildi.

‘KAYIPLAR BİR DEVLET POLİTİKASI’

Ağabeyinin gözaltına alınma ve katledilme sürecinin anlatan Hasan Karakoç, ülkedeki kayıpların bir “devlet politikası” olduğunu ifade etti.

Gözaltına alınıp, kaybedilen binlerce kişinin mezarı olmadığını anımsatan Karakoç, 26 yıldır ağabeyini katleden faillerin yargılanması için mücadele ettiklerini söyledi. Annesinin ağabeyinin faillerinin yargılanmasını görmeden yaşamını yitirdiğini dile getiren Karakoç, “Yıllardır mücadele ediyoruz. Bin yılda geçse bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

Dava dosyası hakkında bilgi veren İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise, bugüne kadar hiçbir gelişmenin yaşanmadığını dosyanın savcılığın zaman aşımı işlemli dosyaları arasında bekletildiğini kaydetti.

AİLE TEHDİT EDİLDİ

Bu haftaki açıklamayı okuyan Cumartesi İnsanlarından Ayşe Çetinbaş, devletin kayıplar noktasındaki sorumluluğunu hatırlatarak, Rıdvan Karakoç’un katledilme hikayesini paylaştı: 

“34 yaşındaki Rıdvan Karakoç, İstanbul’da yaşıyordu. Kürt siyasi partileri ile sanat ve kültür kurumlarında çalışmalar yürütüyordu. 1994 yılında gözaltındaki bir kişinin verdiği ifade doğrultusunda hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Rıdvan Karakoç’u arayan polisler ailesinin evini gözetim altında tutuyordu. Zaman zaman da eve baskınlar  düzenliyor, ‘Rıdvan’ı bize getirin, eğer getirmezseniz gördüğümüz yerde öldürürüz’ diye aileyi tehdit ediyordu.

RIDVAN KATLEDİLDİ, ABLUKA KALKTI

Eve gelemeyen Rıdvan, ailesi ve avukatı ile düzenli bir biçimde haberleşiyordu. Gözaltına alınması halinde kullanılmak üzere Avukat Eren Keskin'e posta ile vekâlet gönderdi. Rıdvan'ın ailesi ve avukatı ile haberleşmesi, 15 Şubat 1995 tarihine kadar devam etti. Bu tarihten sonra Rıdvan'la bağlantı kesildi. Evdeki polis ablukası kalktı, polis baskınları son buldu. 

SORUŞTURMA ETKİN BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLSÜN

Beykoz Cumhuriyet Savcılığı’na sesleniyoruz: Soruşturmanın etkin bir biçimde yürütülmesi, soruşturma organlarının temel görevidir. Bu görevinizi yerine getirin. Rıdvan Karakoç dosyasında soruşturmayı, olayın tam olarak nasıl meydana geldiğini belirleyecek, sorumluların tespit edilmesini ve cezalandırılmasını sağlayacak etkinlikte yürütün ve adil bir biçimde sonuçlanmasını sağlayın.”