Cumartesi Anneleri: Maksut Tepeli’nin cenazesi nerede?

Cumartesi Anneleri, 5 Şubat 1984 tarihinde gözaltında işkenceyle katledilen ve 36 yıldır cenazesi bulunamayan Öğretmen Maksut Tepeli için buluştu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması talebiyle yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin 776’ncı buluşmasını Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilmesine yine engel olundu. Polis ablukasına rağmen Çukur Çeşme'de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, HDP önceki dönem Milletvekili Ferhat Encü, CHP Milletvekilli Sezgin Tanrıkulu, Sinema Sanatçısı Nur Sürer'in yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi eşlik etti.

'HAK VE ÖZGÜRLÜK TALEP EDENLERİ BASTIRMAK İÇİN...'

Gözaltında kayıplarının fotoğraflarının taşındığı eyleme, bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak okudu. Gözaltında kaybetmenin, antidemokratik devletlerin hak ve özgürlük talep edenleri bastırma ve sindirme amacıyla uyguladığı bir şiddet yöntemi olduğunun altını çizen Ocak, “Oysa yaşam hakkı, bütün hukuk sistemlerinin koruduğu ve korumak zorunda olduğu bir değerdir” dedi.

TEPELİ’NİN HİKÂYESİ

Maksut Tepeli'nin mezar yerinin açıklanmasını ve belli olan failleri yargılanmasını isteyen Ocak, Tepeli’nin kaybedilme hikâyesini şöyle anlattı:
“28 yaşındaki Maksut Tepeli öğretmendi. Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-
DER) üyesiydi. 4 Şubat 1980 tarihinde görev yaptığı Erzincan'da tutuklandı, 4 ay cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'a taşındı.
Maksut Tepeli, 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul Küçükbakkalköy'deki arkadaşının evine gitti. Eve yaklaştığında kapının kırık olduğunu fark ederek oradan uzaklaşmaya çalıştı. İçeride karakol kuran polisler tarafından açılan ateş sonucu yaralandı. Yoğun kan kaybetmesine rağmen hastaneye değil, bir battaniye içinde Gayrettepe Siyasi Şube'ye götürüldü.
Aynı dönemde gözaltında bulunan üç tanığın beyanlarına göre Tepeli, 5 Şubat 1984 tarihinde Gayrettepe Siyasi Şube'de gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.
Gözaltına alındığı inkâr edilen Maksut'un izini süren ailesi ve avukatları, olaydan uzun yıllar sonra onun 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde öldüğü bilgisine ulaştı. Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli'nin Helvacıdede Mezarlığı'na defnedildiğini açıkladı. Ancak mezar yeri bilgisini vermedi. 36 yıldır Maksut Tepeli'nin bedeni bulunamadı.
Maksut Tepeli'nin gözaltında kaybedilmesi ile ilgili bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi. Tanıklara rağmen, belgelere rağmen ailenin şikâyeti üzerine açılan üç soruşturma da takipsizlikle sonuçlandı. Maksut Tepeli'nin yaralanması ve sorgulanmasında görevli polisler Rahmi Kaya, Servet Bozkurt, Hasip Dönmez, Zafer Elemen, Şeyhmuz Altın, İlhami Öztürk ve Hikmet Taşdelen hakkında hukuki bir süreç işletilmedi.

AYM DAVAYI REDDETTİ

Dava 2015 yılında AYM'ye taşındı. 2017 yılında AYM, “ . . . başvurunun, zaman bakımından AYM'nin yetkisi kapsamında olduğunun kabul edilmesi mümkün değildir” diyerek evrensel hukuka aykırı bir biçimde davayı reddetti. İç hukukta yapılan tüm girişimler sonuçsuz bırakılınca dava 2017 Nisan'ında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı.”

EŞİNİN MEKTUBU OKUNDU

Açıklamanın ardından sağlık sorunları nedeniyle Cumartesi Anneleri’nin buluşmasına katılamayan Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli’nin gönderdiği mektubu İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan tarafından okundu.
Mektupta, "Yargılanıp cezalandırılsınlar artık. Ömür boyu bu yasla, bu adaletsizlikle yaşamak istemiyorum. Sorumlu olan herkes artık yargılanarak hesap vermeli. Vazgeçmeyeceğiz" denildi.