Cumartesi Anneleri ‘ne polis saldırdı-YENİLENDİ

Cumartesi Anneleri, AKP-MHP'nin işgalci saldırısını protesto ederken polis saldırısına uğradı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin cezalandırılması için bir yıldır Galatasaray Meydanı’nda buluşmaları engellenen Cumartesi Anneleri’ne polis saldırdı. 759’uncu hafta buluşmasında gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın akıbetinin açıklanması talebiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Çukurlu Çeşme Sokağı'nda bir araya kayıp yakınlarına, HDP Milletvekilli Gülistan Koçyiğit, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda demokratik kitle ve siyasi parti temsilcisi eşlik etti.

SAVAŞ ÖLÜMDÜR AÇIKLASINA POLİS SALDIRI

Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Yoleri’nin Türkiye’nin Rojava’ya başlattığı işgal saldırısına tepki göstererek, "Savaş ölümdür” demesiyle polis saldırdı. Kayıp yakınlarına içi biber tozu dolu plastik mermiler sıkan polis, kitleyi darp ederek İHD binasına sokmaya çalıştı.  Görüntü almaya çalışan basın mensuplarına da saldıran polis, fotoğrafçı Pembegül Gökçek’i zorla alandan uzaklaştırdı. Birçok kayıp yakınının fenalık geçirdiği saldırıda gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun, "Ben babamı arıyorum. Gözaltında kaybettiğiniz babamın akıbetini sormama engel olamazsınız” diyerek isyan etti.

‘AKP-MHP FAŞİZMİNİN GELDİĞİ NOKTA!'

Polis saldırısı ve ablukasına tepki gösteren HDP Milletvekilli Gülistan Koçyiğit, şunları söyledi:
"Bütün demokratik alanı kapatanlar bu savaşı ikinci bir Allah'ın lütfu olarak görmüş, bütün demokratik alanı da kapatmak istiyorlar. Haftalardır Galatasaray'ı kapatmışlar. Cumartesi Anneleri burada eylemini yapıyor, buraya müdahale etmek artık bu ülkede fikir, düşünce özgürlüğünün bittiğinin temel göstergesidir. Bu ülkede demokrasi adına her şeyi yok eden AKP-MHP faşizminin geldiği yeri gösterir. Buna karşı hepimiz karşı duracağız. Bugün bu polis ablukasının gerekçesini görüyoruz. Şu anda Nusaybin'de 9 tane sivil cenazemiz var. Niye gidip onların ölmesinin önüne geçmiyorsunuz? Savaşla her şeyi örtüyorsunuz. Bu insanların ne suçu var?"
Koçyiğit’in konuşması bir polisin araya girmesiyle kesildi.

‘OPERASYON DEĞİL, SAVAŞ!’

Koçyiğit, polise "Operasyon değil, savaş, savaş, savaş... Bu bir savaş. Masum insanların öldüğü savaş" diye tepki gösterdi.
Tartışmalarının ardından Cumartesi Anneleri polis ablukasına rağmen açıklamayı alanda okudu. 12 Eylül darbesinin hemen ardından 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltında kaybedilen Berfo ananın oğlu Cemil Kırbayır’ın akıbetini soran kayıp yakınları, adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.