DAİŞ’e karşı savaşan Johan Cosar İsviçre’de hapis tehdidi altında

DAİŞ barbarlığına karşı Asuri-Süryani halkını korumak üzere mücadele edenlere de İsviçre’de hapis cezası verilecek. İsviçre’ye döndükten sonra gözaltına alınan Süryani Askeri Konseyi (MFS) üyesi Johan Cosar, 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

DAİŞ barbarlığına karşı Asuri-Süryani halkını korumak üzere mücadele edenlere de İsviçre’de hapis cezası verilecek. İsviçre’ye döndükten sonra gözaltına alınan Süryani Askeri Konseyi (MFS) üyesi Johan Cosar, 3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Blick gazetesinde yer alan ve RSI televizyonuna dayandırılan bir habere göre, 2012 yılında Cizire kantonuna giderek halkının sivil mücadelesine destek veren ve sonradan MFS’e katılan Johan Cosar gözaltına alındı. Basel’de bindiği bir trende gözaltına alınan Cosar’ın daha sonra askeri savcılık tarafından sorguya alındığı bildiriliyor.

3 YILA KADAR HAPİS VERİLEBİLİYOR

Bir dönemler İsviçre ordusunda eğitim veren Cosar’ın Askeri Ceza Yasası’nın 94’üncü maddesi uyarınca yargılanması bekleniyor. Bu maddeye göre, İsviçre vatandaşları Federal Hükümet’in izni olmadan yurt dışındaki bir savaşa katılamıyorlar ve 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyorlar.

Bu kişilere hapis cezasının yanı sıra para cezası verilmesi olasılığı da bulunuyor. Ancak Federal Hükümet tarafından bir İsviçre vatandaşına yurt dışında savaşmak için izin verilmesi kararı en son Birinci Dünya Savaşı sırasında alınmıştı.

SAVAŞMAK İÇİN GİTMEMİŞTİ!

İsviçre’de gözaltına alınan Johan Cosar, 2012 yılında Süryani halkının tehlike altında bulunduğu bir dönemde Cizire bölgesine gitmişti. Burada bir dönem gazetecilik faaliyetleri de yürüten Cosar, DAİŞ ve diğer çetelerin Asuri-Süryani halkına yönelik katliam tehditlerine karşı askeri mücadele yürüten Süryani Askeri Konseyi (MFS) bünyesine dahil olmuştu.

DAİŞ’e karşı mücadeleye katılmakla halkının etnik ve dini haklarını korumayı hedeflediğini söyleyen Cosar, temel hedeflerinin ‘halkın güvenliği, dili ve Hristiyan kültürünün korunması’ olduğuna dikkat çekmişti.

Son olarak sonbaharda MFS Komutanı olarak bir röportaj veren Cosar, Til Hemis çevresindeki 150’yi aşkın köyün DAİŞ işgalinden kurtarılması için mücadele edildiğini söylemişti. Til Hemis ve çevresi geçtiğimiz haftalarda YPG-YPJ’nin Süryani ve Arap halklarından güçlerle birlikte yaptığı operasyonlar sonucunda DAİŞ çetelerinden kurtarılmıştı.

İsviçre medyasında yer alan bilgilere göre, İsviçre vatandaşı olan onu aşkın Süryani genci halkının değerlerini korumak üzere Rojava ve Irak’ta mücadele yürütüyor.