Danimarka'da 'Türkiye ziyareti' tartışması

Danimarka Kraliçesi'nin yıl sonunda Türkiye´ye yapmayı planladığı resmi ziyaret, parlamentoda tartışmalara yol açtı.

Danimarka Kraliçesi'nin, yıl sonunda Türkiye'ye resmi ziyarette bulunması bekleniyor.
Danimarka Parlamentosu'nın olağan Dışişleri Komisyonu görüşmelerinde konunun gündeme gelmesi üzerine, Konservative ve Enhedslisten partileri dışişleri sözcüleri söz aldı. İki isim, Dışişleri Bakanı Kristian Jensen´den, Kraliçe Margrethe´nin Türkiye´ye yapmayı planladığı resmi ziyaretinin planlamadan çıkarılmasını istedi. 

'ERDOĞAN TEHLİKELİ ADAM OLMAYA BAŞLADI!'

Konuya ilişkin açıklama yapan Konservativ Partisi Dışişleri Sözcüsü Naser Khader şunları söyledi:
"Ziyaretin zamanlamasının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Erdoğan´ın gitgide tehlikeli bir adam olmaya başladığı bir dönemde bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirilmek istenmesine bir anlam veremiyorum. Böylesi bir ziyaret Erdoğan tarafından, durum böyle olmamasına rağmen, halkına uyguladığı baskıcı politikaların uluslararası toplum tarafından kabul gördüğünün bir göstergesi olarak aktarılabilir."

'HAK MÜCADELESİ VERENLERE DARBE OLUR'

Enhedslisten Partisi Dışişleri Sözcüsü Nikolaj Villumsen ise şu açıklamayı yaptı:
"Kraliçe'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan´a resmi ziyarette bulunması tamamen saçma bir fikir. Bu ziyaret ülkede şu anda baskı altında bulunan, demokratik hak mücadelesi veren kesimlere bir darbe olacaktır.
Kraliçe'nin ziyareti, Erdoğan'ın antidemokatik uygulamalarının kabulü şeklinde yorumlanabilir. Erdoğan şimdilerde muhalif gazetecileri hapse attırmak ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak ve tutuklatmaya çalışmakla meşgul, bizim Danimarka olarak bu tür antidemokratik uygulamaları kabul etmemiz düşünülemez. Bu dönemde yapılacak bir ziyaret çok yanlış bir adım olur"
Villumsen ayrıca, Bakan Jensen´in Türkiye´ye giderek muhalefet liderleriyle birer görüşme yapmasının daha yerinde bir karar olacağını düşündüğünü belirtti.

'ZİYARET OLMALI; ELEŞTİRİLER YÖNELTİLMELİ'

Sosyal Demokrat Parti Sözcüsü Nick Hækkerup ise, resmi ziyaretin hükümet ve Erdoğan´ın politikalarının onaylandığı anlamına gelmeyeceğini savundu. Hækkerup, "Eğer Kraliçe'nin gerçekleştirceği resmi ziyaretin, Ankara hükümetinin uyguladığı antidemokratik uygulamaların kabulü şeklinde algılanmasını istemiyorsak, Dışişleri Bakanı da bu ziyarette Kraliçe'ye eşlik etmeli ve Danimarka Parlamentosu'nun Türkiye´deki demokrasi alanına ilişkin kaygılarını diplomatik bir dille onlara iletmeli" ifadelerini kullandı.