Dekan Kılıç ve işkenceci polis hakkında suç duyurusu

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini ve öğrencilerini tehdit eden İlahiyat Fakültesi Dekanı Cevdet Kılıç hakkında suç duyurusunda bulunuldu.  Gözaltına alınan öğrencilerin polisin işkencesine maruz kalınması da yargıya taşıdı. 

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum olarak atanan Melih Bulu'yu protesto eden öğrencileri sanal medya hesabından tehdit eden Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Sanal medya üzerinden, “Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim” diyerek tehdit eden Kılıç hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan doktor Serdar Kaya, “Şahıs söz konusu paylaşımı ile halkın belirli bir kısmını alenen tahrik ve tehdit etmektedir. Şahıstan bir Türkiye vatandaşı olarak şikayetçiyim” dedi.

Öte yandan Boğaziçi Avukat Koordinasyonu, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu’yu protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrencilerin yaşadıklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Öğrenci ve üniversite bileşenlerinin “özerk üniversite” talebinin sahiplenilmesinin elzem olduğuna vurgu yapılan açıklamada, protestolarda 500’ün üzerinde öğrencinin gözaltına alındığı ve 11 öğrencinin tutuklandığı aktarıldı.

 ‘KOLLUK SUÇ İŞLİYOR’

Açıklamada, “Gözaltı işleminin kendisi de dahil olmak üzere, sürecin her aşaması öğrencilerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlali, kolluk kuvvetlerinin suç niteliğindeki eylemleri ile geçmiştir. Ters kelepçe, gaz sıkma, saatlerce aç susuz bekletme, darp, kötü muamele, taciz vb. uygulamalara ek olarak dün itibarıyla çok sayıda öğrencinin aileleri polis olduğunu beyan eden kişiler tarafından telefonla aranarak, ailenin davranışına göre, ‘çocuğunuzun psikolojisini merak ettik’ ten ‘çocuğunuzun geleceğini karartırız’ a evrilen tehditkâr konuşmalar yapılmıştır” denilerek, polisin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümlerinin ve Anayasa’nın Özel Hayatın Gizliliği başlıklı 20’nci maddesini ihlal ederek suç işlediğine dikkat çekildi.

Açıklamada Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılan öğrencilerin avukatları olarak, polisler tarafından savrulan tehditler ve gözaltındaki işkencelere dair karşısında suç duyurusunda bulunulacağının altı çizildi.