Demirtaş’ın Ankara’daki dava duruşması 7 Mayıs’a ertelendi

HDP'nin rehin tutulan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşması görüldü. Bir sonraki duruşma Mayıs ayına ertelendi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) rehin tutulan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a “hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri tehdit” iddialarıyla açılan davanın duruşması Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Demirtaş, duruşmaya rehin tutulduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile bağlandı.

HDP milletvekilleri Pero Dündar, Filiz Kerestecioğlu, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Hüseyin Kaçmaz ve Murat Çepni, partinin Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar, bazı il ve ilçe örgütü yöneticileri ile Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selman Gürkan’ın da aralarında olduğu sayıda kişi ise duruşmayı takip etti.

Demirtaş, er ya da geç seçim sandığının kurulacağını belirterek, mahkeme heyetine yönelik “Size tavsiyem; eğer bu kumpasın parçası olacaksınız, sadece beni cezalandırmakla yetinmeyin. Çünkü bu Erdoğan’a oy kazandırmaz" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "Devran döndüğünde hukuk işler. Hukuk önünde siz de hesap verirsiniz" diye ekledi.

Mahkeme heyeti, davadan çekilme talebinin CMK 22-23 maddeleri gereğince heyetin davadan çekilecek nedenler olmadığından reddine karar verdi.

Heyet, ‘reddi hakim’ talebini ise "davayı uzatma amaçlandığı" gerekçesiyle geri çevirdi.

Demirtaş ve avukatları, reddi hakim talebini 7 gün içinde üst mahkemeye taşıyabilecekler.

Reddi hakim talebi nedeniyle karara bağlanmayan duruşma 7 Mayıs'a ertelendi.