Demirtaş'ın özgürlüğü için Avrupa Birliği'nde kampanya

AİHM’nin ve AK’nin serbest bırakma çağrılarına rağmen Türk devletinin 4 yıldan bu yana rehin tuttuğu HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupalı parlamenterler bir kampanya başlattı.

HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın temelsiz suçlamalarla cezaevinde tutulduğunu belirten ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iki kez serbest bırakılmasını talep ettiği halde hala cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Avrupalı parlamenterler, Demirtaş'ın özgürlüğüne kavuşması için kampanya başlattı.

Kampanyayı örgütleyen Kuzey Kürdistan doğumlu Avrupa Birliği Parlamenteri Evin İncir, ANF'ye yaptığı açıklamada Demirtaş'ın siyasi nedenlerle tutuklandığı için serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Amed doğumlu olan Evin İncir, 26 Mayıs 2019 günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerde Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nden milletvekili seçilmişti.

590 MİLLETVEKİLİ DEMİRTAŞ'IN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETTİ

AİHM'in 2 kez Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması için karar almasına rağmen HDP eski eş başkanının serbest bırakılmadığını hatırlatan İncir, “Türkiye'nin AİHM kararlarına saygı göstermesini bekledik. Ama Türkiye bağlayıcı olan mahkeme kararına uymayı reddetti. Bu nedenle ocak ayında inisiyatif alarak Avrupa Parlamentosu'nun karar alması için önerge verdim" dedi.

Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını talep eden önergenin parlamentoda büyük bir çoğunluğun destek vermesiyle kabul edildiğini, 705 milletvekilinden 590'nın önergenin kabul edilmesi yönünde oy kullandığını söyledi.

KONU 10 MART GÜNÜ KONSEYDE ELE ALINACAK

Demirtaş'ın serbest bırakılması kampanyasının bir parçası olarak Avrupa Konseyi'ne üye olan parlamenterlerin bir kampanya başlattıklarını belirten İncir, "Kampanyaya Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkenin Avrupa milletvekilleri katıldı. İmzaları Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne yolladık. Konu gelecek hafta 10 Mart'ta konseyde ele alınıp görüşülecek" diye konuştu.

İncir, AKP ve MHP'nin 9 HDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırmak için girişimde bulunmasını nasıl karşıladığı sorusuna şu yanıtı verdi: "Milletvekillerinin dokunulmazlığın kaldırılmak istenmesi çılgınca bir şey. Neredeyse her hafta akademisyenler, gazeteciler, politikacıların keyfi olarak tutuklandığını görüyoruz. Biz Avrupalı parlamenterler, olanları yakından izliyoruz. Doğal olarak aynı şekilde mensubu olduğum parti grubu da olanları izliyor. Geçtiğimiz hafta partiler olarak Türkiye'deki tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmalarını talep ettik."

VEKİLLERİNİN DOKUNULMAZLIKLARI TUTUKLANMALARI İÇİN KALDIRILMAK İSTENİYOR

AKP Hükümeti'nin HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma girişimine tepki gösteren İncir, "Milletvekillerinin dokunulmazlıkları tutuklanmaları için kaldırılmak isteniyor. Demirtaş'a da aynı şeyi yaptılar. AİHM, Demirtaş'ın siyasi nedenlerle tutuklandığını belirtti ve bağlayıcı olan bu karar diğer milletvekilleri için de geçerli" dedi.

İncir, Türk devletinin Demirtaş'ın serbest bırakılmasının diğer HDP'li politikacılar ve düşünce suçlularının da serbest bırakılmasına neden olacağını bildiği için Demirtaş'ın serbest bırakılmasına karşı çıktığına dair değerlendirmede bulundu.