Demirtaş ve Yüksekdağ’ın duruşması 3 Mayıs’a ertelendi

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın “kamu görevlisine iftira” iddiasıyla yargılandıkları davada bir sonraki duruşma 3 Mayıs’a ertelendi.

Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında “kamu görevlisine iftira atma” iddiasıyla açılan davanın 8’inci duruşması Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Her iki yönetici duruşmaya katılmadı. Demirtaş’ın avukatı Aydın Erdoğan, duruşmada hazır bulundu.

Yüksekdağ ve Demirtaş’ın mahkeme salonunda savunma yapmak üzere gönderdikleri dilekçeler okunduktan sonra söz alan avukat Erdoğan, ceza yargılamasının ana ilkesinin yüz yüzelik ilkesi olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, müvekkilinin duruşmada hazır bulunarak, savunmasını vermek istediğini belirtirken, Demirtaş’ın da HDP’nin seçim bürosuna yönelik saldırıya ilişkin şikayetçi olmasından kaynaklı soruşturma ve kovuşturulma yapıldığını bunların da dosyaya getirilmesini istedi.

Daha sonra mahkeme arar kararını açıkladı. Mahkeme heyeti Demirtaş ve Yüksekdağ’ın bir sonraki duruşmada Ses, Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılabilmesi için bulundukları cezaevlerine müzakere yazılmasına karar verdi. Heyet ayrıca, Demirtaş’ın avukatının talebi olan seçim bürosuna saldırı ile ilgili açıldığı iddia edilen soruşturma ve kovuşturmanın soyut iddia olduğunu belirterek, talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyeti, bununla birlikte Demirtaş ve Yüksekdağ’ın bir sonraki duruşmaya SEGBİS ile katılmayı reddetmesi halinde savunma haklarından vazgeçtiği kabul edilerek, hüküm verileceği yönünden ihtarname yazılması da karar verdi. Bir sonraki duruşma 3 Mayıs’a ertelendi.

HDP eski Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, 10 Mayıs 2015'te HDP'nin Kayseri Kocasinan ilçesi Yenidoğan seçim bürosuna yapılan saldırının ardından Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular hakkında, olaylara kayıtsız kaldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlanmasından sonra Emniyet Müdürü Kulular'ın şikayeti üzerine her iki yönetici hakkında "kamu görevlisine iftira" suçundan dava açılmıştı.