BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, deðişen Ortadoðu’da Kürt halkının kaçınılmaz olarak özgür bir statüye kavuşacaðını belirterek, “Küt halkı yüzyıl önceki durumun bir daha yaşanmasına asla izin vermeyecektir” dedi.
Temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyet, Washington havaalanında önceki gün sevinç gösterileriyle karşılandı. New York, New Jersey, New England ve Atlanta eyaletleri yanı sıra, Kanada’dan gelen çok sayıda Kürt ve ABD’li Kürt dostları BDP-DTK heyetini havaalanında Kürt bayrakları, zılgıt ve çiçeklerle karşıladı.
‘‘HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE GERÝ ADIM ATILMAYACAK’
Karşılama ardından onlarca kişi otobüs ve özel araçlarıyla heyete kalınan otele kadar konvoy şeklinde eşlik etti. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, otelin konferans salonunda kitleye hitaben bir konuşma yaptı. Demirtaş, Kürt halkının yaşadıðı her yerde ulusal özgürlük bilincine vardıðını belirterek, deðişen Ortadoðu’da Kürt halkının kaçınılmaz olarak özgür bir statüye kavuşacaðını belirtti. "Kürt halkı yüzyıl önceki durumun bir daha yaşanmasına izin vermeyecektir” diyen Demirtaş, devamla, “Kendi hak ve özgürlük talebinden en az birlikte yaşadıðı halkların sahip olduðu ulusal tanınma, statü sahibi olma, anadilde eðitim ve örgütlenme özgürlüðü seviyesinden geri adım atmayacaktır" dedi.
‘ORTADOÐU’DA GERÇEK DEMOKRASÝ VE ÖZGÜRLÜÐÜ KÜRT HALKININ MÜCADELESÝ GETÝRECEK’
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ise kitleye Kürtçe seslenerek, Kürt halkının hiç bir şekilde bastırılmayan mücadelesinin Ortadoðu'da gerçek demokrasi ve özgürlüðü getireceðini söyledi. Türk, bölgenin deðişim ve dönüşümü için Kürt halkının demokrasi-özgürlük mücadelesi ve çözüm önerilerinin en büyük potansiyel olduðunu vurguladı.
‘HÝÇBÝR GÜÇ BU SAATEN SONRA KÜRT HALKININ ÝRADESÝNÝ KIRAMAYACAKTIR’
Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kısanak, kitle içinde özellikle sayıca kalabalık olan kadınların varlıðına dikkat çekerek, her türlü baskı ve sömürü ve erkek egemenliðine raðmen kadınları bu kadar örgütlü olan bir toplumun özgürlüðü çoktan hak ettiðini ve hiç bir gücün bu saatten sonra bu iradeyi kıramayacaðını belirtti.
FEDERE KÜRDÝSTAN BÖLGE HÜKÜMETÝ TEMSÝLCÝLÝÐÝ ZÝYARET EDÝLDÝ
Heyet Washington’da dün temaslarına, Federe Kürdistan bölge Hükümeti Temsilciliði’ni ziyaret ederek başladı. Heyet burada, Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilcisi Qubad Talabani ile görüştü. Görüşmede Ortadoðu’da Arap halk ayaklanmalarıyla başlayan iki yıla yakın süreci deðerlendirilerek, özellikle Suriye’de muhalefetin tıkandıðı temel çıkmaza dikkat çekildi. Kürt halkının demokratik özerklik talebinin, ulusal varlıðının ve kültürel-siyasal haklarının tanınmadıðı bir Suriye muhalefetinin Baas rejimi sonrası için hiç bir özgürlük vaadinde bulunamayacaðını, bu muhalefetin turnosal kaðıdının Kürt halkının özgürlük taleplerine olan yaklaşımı olacaðı belirtildi. Ulusal Konferans'ın önemi üzerine yapılan vurgular ile görüşme sona erdi.
Heyet daha sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Amerika politikası ve dış ilişkiler konusunda genel deðerlendirmeler yapıldı.
Ardından Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilcisi Qubad Talabani'nin Demirtaş, Kışanak, Türk ve Gür"ün onuruna verdiði yemeðe katılındı, Yemeðe özellikle Güney Kürdistan ve Doðu Kürdistan siyasi parti temsilcileri ile Güneybatı Kürdistan'dan şahsiyetler ve sanatçılar katıldı. Ulusal Konferansın küçük bir taslaðının oluştuðu deðerlendirmeleri esliðinde niyet ve temenniler belirtilirken, Kürt halkının statüsüz olarak yaşamakta olduðu ülkelerde, ne yapmaları gerektiðine ilişikin genel bir birlik ve yurtseverlik bilincinin oluştuðu kaydedildi.
BROOKÝNGS ENSTÝTÜSÜNDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Heyet bugün, ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Philip Gordon, Global Kadın Hakları Koordinatörü ile görüşerek, Brookings Institu’de basın toplantısı düzenleyecek.
Daha sonra Amerika Barosu Ýnsan Hakları Merkezi ve Uluslararası Avukatlar Birliði Başkanı ile görüşecek olan heyet, BDP Washington Ofisi ile Kürt Toplumunun organize ettiði resepsiyona katılacak.
ABD’li Senatörler ve temsilciler meclisi üyeleriyle de görüşmelerde bulunacak olan heyet, son olarak San Francisco Belediye Başkanı’nı ziyaret edecek. Heyet Washington, New York ve San Francisco’da halk toplantılarına katıldıktan sonra 28 Nisan’da ABD gezisini bitirip Türkiye’ye dönecek.
ANF NEWS AGENCY