Deniz Poyraz anıldı: Türk devleti katletti

İzmir'de katledilen HDP'li Deniz Poyraz için düzenlenen anma etkinliğinde, "Bu bir devlet saldırısıydı" mesajı verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’nde 17 Haziran 2021’de gerçekleşen silahlı saldırıda devlet destekli faşist tarafından katledilen parti çalışanı Deniz Poyraz, katledilmesinin birinci yıl dönümünde anıldı. Poyraz’ın katledildiği salonda yapılan anmada, “Güneşin sofrasında Denizler'in yolunda” pankartı açıldı. Poyraz’ın ailesinin yanı sıra, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda partili anmaya katıldı.

'BU BİR DEVLET SALDIRISIYDI'

Poyraz için hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başlayan anmada konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Partimizin etrafı sivil polislerle her zaman kuşatılmış durumda. Kapısında bir çadır var ve hep burası gözetiliyor. Biz bunun bir devlet saldırısı olduğunu düşünüyoruz. Bu saldırı ile halkların umut bağladığı HDP tasfiye edilmek isteniyor. Ama bu salon tıklım tıklım dolu. Korkmuyor, yılmıyor ve Deniz'den aldığımız güç ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Partimizi terörize ederek çetelere, mafyaya hedef gösterenler partimizi kapatmak istiyor. Ama halkımız Amed'de onların partisini kapattı. Bu kirli politikalara son vermek için halkımız elinden geleni yapacak ve onları tarihin çöplüğüne gönderecek" diye konuştu.

Deniz Poyraz'ın anne ve babasının evlat acısına rağmen barış demekten vazgeçmediğini kaydeden Kemalbay, "Kim olsa öfkelenirdi. Ama Kürt halkından ve kadınlarından bütün dünyanın öğreneceği çok şey var. Bu topraklarda çocuklarını faşizme kurban vermiş annelerin barış sesini yükselteceğiz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Deniz Poyraz'ın katledildiği saat olan 10.50'de  saygı duruşu yapıldı. Bu sırada "Şehîd namirin” sloganları atıldı. Anmaya katılanlar, daha sonra Deniz Poyraz'ın Buca Kaynaklar'da bulunan mezarına geçti. 

'KIZIM KÜRT HALKININ DENİZ'İDİR'
 
Mezarlık anmasında konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, "Deniz Poyraz’ın anısına bağlı kaldığımızı, inancımızı, umudumuzu yineliyoruz. Bizler böylesi bir katliamın hedeflediği tahribata yenik düşmedik ve düşmeyeceğiz. Bu sözümüzü perçinlediğimiz, katliamın arkasındaki güçleri açığa çıkaracağımızın sözünü veriyoruz" dedi.
 
Anne Fehime Poyraz, "Deniz başını kaldırsın, halka baksın, onu nasıl sahiplendiklerini görsün. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum. Deniz benim Deniz'im değil, Kürt halkının Deniz'idir. Çünkü Deniz kendisini Kürt halkının mücadelesine adadı" dedi.  
 
Barış Annesi Behiye Yalçın, "Anneler olarak katledilen çocuklarımızın mezarı başında değil, barış ve özgür günlerde bir araya gelmek istiyoruz. Çocuklarımızın cenazeleri saklama kaplarında geliyor. Bu bizim için ölümdür. Deniz Poyraz başta olmak üzere herkes için adalet istiyoruz" diye belirtti.

'HESABINI SORMAK İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ'

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise "Deniz Poyraz, 1 yıldır senden ayrıyız. Ama kongrelerimizde, mitinglerimizde ve bütün çalışmalarımızda hep yanımızdaydın. Sana olan barış sözümüzü yerine getirmek ve hesabını sormak için mücadeleyi yükseltmeye devam ediyoruz" diye konuştu. Çepni, ayrıca Adnan Yücel'in “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” şiirinden de bir paragraf okudu.
 
Konuşmaların ardından Deniz Poyraz'ın mezarına karanfiller bırakıldı.  Anmaya katılanlar, Konak'ta bulunan Mumcu Düğün Salonu’nda Poyraz Ailesi tarafından yapılacak olan mevlit etkinliğine geçti.