Deniz Poyraz katledildiği yerde anıldı

HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz'ın il binası önünde anıldı. Anmada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Deniz’in bayrağı yere düşmedi, o bayrağı daha da yükselteceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, geçen sene parti binasına düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın ölüm yıl dönümüne ilişkin parti binası önünde basın açıklaması yaptı. "Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek, biz kazanacağız" pankartının açıldığı açıklamada "Faşizm yenilecek baris kazanacak" ve "Deniz Poyraz isyanımızdır" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Katilerden hesabı gençlik soracak" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.

Açıklamaya Deniz Poyraz’ın ailesi, HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mahfuz Güleryüz, HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın'ın yanı sıra kentte bulanan siyasi parti, kurum ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

DAYANIŞMA VURGUSU

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, Deniz Poyraz'ın yerinden yurdundan edilmiş milyonlarca Kürt’ten biri olduğunu vurgulayarak, "Deniz geçen sene Onur Gencer tarafından öldürüldü. Biz katilin bu gücü kimden aldığını, onu sarıp sarmalayanların kim olduğunu biliyoruz. Ama onlarda bilsinler ki bu devrimci dayanışma büyüyecek ve onları devrimci öfkemizde boğacağız. Deniz bayrağını bizlere devretti ve aramızdan ayrıldı. Yükümüz çok ağır. Ama bizi yalnız bırakmayan devrimci dayanışma bu yükü hafifletecektir" dedi. 

'BAYRAĞI HALKLARIN ELİNDE'

Ardından konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, "AKP-MHP ittifakının verdiği güçle geçen sene Onur Gencer, arkadaşımızı canice katletti. İlk günden bu yana dile getirdik; bunu yapan sadece Onur Gencer değildi. Bunu yapan bizi her gün medyada hedef alanlar, Kürtleri göçe zorlayanlar, kadının gücünü tanımayanlardır. Bu katliamla bize geri adım attırmak istiyorlar. Bugün bu faşist sisteme karşı en güçlü mücadeleyi HDP ve kadınlar yürütüyor ve bu yüzden hedef alınıyor. Bugün tek kimlik, tek din, tek adam rejimini yaşatmak istiyorlar, buna kim alternatif üretirse hedef alıyorlar. Buna karşı en güçlü cevabı alanlarda verdik. Halk 'bir Deniz giderse bin Deniz gelir' dedi. Bizi yok etmek isteyen sisteme karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Biz Deniz'in istediği eşitlikçi, kendi kimliğiyle yaşamı oluşturacağız. Deniz'in bayrağı yere düşmedi, kadınların, halkların elindedir. O bayrağı daha da yükseltecek ve sözümüzü yerine getireceğiz" diye belirtti.

'KATİLİ KİM YETİŞTİRDİ?'

"Eğitilmiş bir piyon elini kolunu sallayarak, kolluk kuvvetlerinin kontrolü altındaki bir sokakta alçakça bir katliam yaptı. Bu alçak katil kim tarafından eğitildi?” diye soran HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç ise, “Onu destekleyen devletin içindeki karanlık odaklar kimlerdir? O katili ortalığa katilleri saçan, iktidarın arkasında durduğu SADAT mı yetiştirdi? Katil Suriye'de İŞİD, ÖSO, El Nusra ya da HTŞ çeteleriyle birlikte mi savaştı? İktidar bu soruların cevabını vermiyor. Arkasında duran siyasi odaklar kimlerdir. Bunları ortaya çıkarmıyor. O katili koruyor, güven veriyor. Elbet gün gelecek yargı önünde bunu planlamış, uygulamış olanlar hesap verecekler. Bu mücadeleyi elbette kazanacağız. Ama artık kimsenin evine ateş düşmeden bunu çözelim. Barış içinde, demokratik çözümü gerçekleştirmenin yolu HDP ile el ele mücadele etmektir. Artık bedel ödeyerek değil konuşarak çözebiliriz. Bu eli Türkiye’deki bütün partilere uzatıyoruz. Ama bizim barış için uzattığımız eli zaafiyet sanmasınlar. Biz barış için el uzamasını da mücadele için yumruğumuzu sıkmasını da biliriz” ifadelerini kullandı.

KURUMLARDAN BİRLİK ÇAĞRISI 

Açıklamada ayrıca konusan TJA temsilcisi Derya Kandemir, Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın, Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir adına Deniz Uslu, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur,  Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına Aykut Akdemir, TÖP temsilcisi Erkan Gökber de faşist sisteme karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu.