‘Destan yazan’ polise 685 bin ödül!

‘Destan yazan’ polise 685 bin ödül!

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in “aşırı güç kullanan polisler hakkında işlem yapacağız” söylemindeki ‘işlem’in karşılığı ödül oldu. Son 5 yılda polise 685 bin ‘ödül’ dağıtıldı.

Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Gezi direnişine saldırılar ardından “destan yazdılar” diyerek sahiplendiği polisler, “gösterdikleri üstün başarı nedeniyle” ödüllendirilmişti.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, bu ‘ödüllendirme’ polis şiddetinin arttığı son 5 yılda personel sayısının iki katını buldu.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz’ün soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Emniyet teşkilatındaki personele yönelik ödüllendirmeler hakkında bilgi verdi. Emniyet Teşkilatı Yasası’na göre belli koşulları sağlayarak başarılı görünen personele para mükafatı veriliyor. Yasada para mükafatı hükmü bazı şartlara bağlanarak polislere aldıkları maaşın 2 katından 24 katına kadar ödül veriliyor.

Polislerin 2 kattan 5 kata kadar ödüllendirilmesi için “ülkenin güvenlik ve esenliği, devletin çıkarları ve kişilerin can, ırz ve mallarını korumada yüksek hizmeti” bulunması;

6 kattan 24 kata kadar ödül alması için de, “olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlıklar göstermesi” gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2008-2012 arasında 684 bin 676 personel maaş taltifi ile ödüllendirildi. 280 bin polisin bulunduğu Emniyet teşkilatında 5 yılda yaklaşık 685 bin ödül dağıtılması dikkat çekerken, 5 yıl içinde ortalama bir polis başına yaklaşık 2,5 kez maaşın 2 katı ile 24 katı arasında değişen maaş ödülü verildi. Bakanlığın verilerine göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nde işçi ve sözleşmeli personel hariç görevli diğer personelin yüzde 91’i ödüllendirildi. Buna göre de her 10 polisten 9’u son 5 yılda maaş ödülü almış oldu.

Bu rakamların söz konusu olduğu 2008-2012 döneminde pek çok kişi orantısız şiddet kurbanı oldu. 2008-2012 döneminde 100’ün üzerinde kişi polis şiddeti dolayısıyla yaşamını kaybetti.

Son olarak Gezi direnişi sırasında 6 kişi yaşamını yitirdi, 7822 kişi yaralandı. 3244 kişi gözaltına alındı. Bu gözaltılar hala da devam ediyor.