Altan: Gazetecilere yönelik baskılara karşı örgütlenmeliyiz

Kürdistan ve Türkiye'de gazetecilere yönelik baskı ve şiddetin giderek arttığına dikkat çeken DFG Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, bu baskıları azaltmak için dernek kurma ihtiyacı duyduklarını belirtti.

Amed'de 4 Ocak'ta Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), kuruluşunu deklare etti. DFG derneği eşbaşkanı Serdar Altan, derneğin kuruluş amacına ve çalışmalarına ilişkin ANF'ye konuştu. Kürdistan ve Türkiye'de Gazetecilere yönelik baskı ve saldırıların artmasının ardından daha fazla dayanışmak ve Gazetecilerin hakkını korumak için DFG derneğini kurmaya ihtiyacı duyduklarını söyleyen Altan, "Gerçeklerin ortaya çıkması için Gazetecilik çok önemli bir meslek. Kürdistan ve Türkiye'de Gazeteciler çok büyük sorunlar yaşıyor.

Sistem özellikle gazetecileri hedef alıyor çünkü toplumun sesinin duyulmasını istemiyorlar. Toplumu gerçeklerden uzak tutmaya çalışıyorlar. Bu da sağır, dilsiz ve kör bir toplum ortaya çıkarıyor. Kürdistan ve Türkiye'de maalesef Gazetecilere yönelik şiddet en üst seviyede yaşanıyor. Gözaltı ve tutuklamadan tutun, tehditlere kadar birçok baskıya maruz kalıyorlar. Baskıların artmasından dolayı artık gazeteciler alanlarda çalışamayacak duruma geldi. Eline kamera, mikrofon ve fotoğraf makinesi alıp alanlara çıkan Gazeteciler bin bir türlü zorlukla karşılaşıyor.

Biz de gazeteciler olarak bunu kırmak ve topluma gerçekleri aktarmak istiyoruz. Gazetecilerin sesini daha güçlü duyurmak için DFG derneğini kurmaya ihtiyacı duyduk. DFG derneği gazetecilerin örgütlenmesi için bir fırsat. Sadece toplumun sesini ve sorunlarını duyurmak istemiyoruz, gazetecilerin de sorunlarını çözmek istiyoruz. Çünkü gazeteciler de her alanda saldırı ve şiddete maruz kalıyorlar. Baskı ve sorunları örgütlenerek ortadan kaldırabiliriz. Bundan dolayı DFG derneğini kurduk" diye konuştu.

'ULUSLARARASI GAZETECİ ÖRGÜTLERİ İLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Örgütlendikleri zaman gazetecilere yönelik baskıları azaltabileceklerini belirten Altan, "Bu yüzden ilk önce insanları DFG derneğine üye yapmak istiyoruz. 4-5 ay içerisinde de 1. kongremizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bundan dolayı öncelikli çalışmamız üye çalışması olacak. Tabi ki bu arada var olan sorunları da çözmek istiyoruz. Her insan hakları ihlallerine ilişkin de bir rapor yayınlayacağız. Yine eğitim çalışmalarımız olacak. Basın çok önemli bir alan olduğu için yeni gazeteciler de yetiştirmek istiyoruz. Bu yüzden eğitimi temel alacağız. Kürdistan ve Türkiye'de onlarca gazeteci tutuklu. Tutsak ve yargılanan Gazetecilerin de sesi olacağız ve her anlamda kendilerine destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

DFG derneğinin kapısının tüm gazetecilere açık olduğunu söyleyen Altan konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Gazetecilere ilişkin çalışma yürüten dernek, kurum ve teşkilatlarla ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Beraber çalışma yürütmeye çalışacağız. Uluslararası alandan da sesimizi yükselteceğiz. Gazetecilik alanında diplomasi çalışmalarımızı da güçlendireceğiz. Uluslararası gazeteci örgütlerinin hepsi ile ilişki geliştireceğiz. Bütün gazetecilere çağrıda bulunuyoruz, kapımız size açık gelin üye olun. Çünkü bu gazetecilerin derneği ve evidir. Herkes şartsız bir şekilde gelip üye olabilir."