DFG: Ocak'ta 4 gazeteciye hapis cezası verildi

DFG, basına yönelik baskıların sürdüğüne dikkat çekerek, yılın ilk ayında 4 gazeteciye 21 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildiğini açıkladı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 'Ocak 2020 Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Raporda, "2020 yılının ilk ayında da basına ve gazetecilere yönelik baskılar devam etti. Basın emekçileri yılın ilk ayında engelleme ve sorunlarla karşı karşıya kaldı. Birçok gazeteci hakkında dava açıldı, birçok gazeteciye ceza verildi" denildi.

'İKTİDAR TEK MUHALİF SESE TAHAMMÜL EDEMİYOR'

Raporda şu ifadelere de yer verildi:
"2019 yılında getirilen 1. Yargı Paketi ile sözde gazeteciler ve basın kurumlarıyla ilgili kimi düzenlemelerde yapıldı. Ancak bu konuda hiçbir değişiklik yaşanmadı. Yine basın kurumlarına yönelik saldırılar ve zorluklar sürdü, gazeteciler işlerinden edildi. Bu politikalarla iktidara yönelik tek bir muhalif sesin bile çıkmasını engellemeyi amaçlanıyor. Bu nedenle muhalif yayın yapan gazetelere ilan ambargosu uygulandı. 'Tek tip' manşetin dışına çıkan ve farklı haberleri manşetine taşıyan gazeteler hakkında davalar açıldı, basın emekçileri hakkında soruşturmalar açıldı. İktidarın kalemşörlüğünü yapmayarak, özgür basın geleneğini sürdüren bine yakın gazetecinin sarı basın kartları iptal edildi. Yükselen tepkiler üzerine geri adım atılarak, sarı basın kartları tekrar aktif edildi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, kartlarla ilgili değerlendirme sürecinin devam ettiği açıklandı. İktidara göre; iktidar propagandası yapmayanlar gazeteci değildir. Bununla 'tek tip' basın oluşturulmak isteniyor. Bu uygulamalardan dolayı Türkiye’de basının özgürlüğünden söz edilemez. Türkiye her gün basın özgürlüğü noktasında geriye doğru gidiyor."

4 GAZETECİYE HAPİS CEZALARI

Raporda, yılın ilk ayında 2 gazeteci hakkında dava açıldığı, 12 gazetecinin yargılanmasına devam edildiği, 4 gazeteci hakkında 21 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildiği belirtildi. Yine bine yakın gazetecinin sarı basın kartının iptal edildiği ve tepkiler üzerine tekrar aktifleştirildiği, 7 gazetecinin işinden olduğu kaydedildi.