Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Temmuz’daki Köln mitingine canlı yayında katılmasının yasaklanması nedeniyle Almanya’ya yönelik dün yaptığı suçlamalara değinen Bartsch, “şantaj yapılır bir pozisyondayız” diye tepki gösterdi. Başbakan Merkel’in başında olduğu CDU-CSU-SPD hükümetinin Türkiye politikasını değiştirmesi çağrısını yineleyen Bartsch, Almanya’nın ‘gittiği yolun’ Erdoğan tarafından kullanılmaya devam edeceğini vurguladı.
Türkiye’de bir tür başkanlık diktatörlüğü oluşturulmak istendiğini söyleyen Dietmar Bartsch, buna karşı harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bartsch, ancak Büyük Koalisyon’un buna hazır olmadığının görüldüğünü de kaydetti.
KÜRTLERE KARŞI KANLI BİR TAKİP VAR VE BİZ BUNA SUSUYORUZ
Türkiye’ye yönelik eleştirilerinin sadece darbe sonrası toplu tutuklamalar olmadığını dile getiren Bartsch, özellikle Kürt halkına karşı yürütülen kanlı savaşa dikkat çekti. Bartsch, “ama biz susuyoruz” diye tepkisini dile getirdi. Bartsch, “sonra da Bay Erdoğan bize ‘terörist destekçileri’ diye hakaret ediyor” diye konuştu.
Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin derhal sonlandırılması ve Mülteci Anlaşması’nın iptal edilerek, bu kapsamdaki mali yardımların dondurulmasını isteyen Bartsch, anlaşmaya ilişkin olarak “bu başından beri yanlıştı” yorumunu yaptı.
Dietmar Bartsch, Türkiye’nin AB üyeliğinin şu anda mümkün olmadığının bilinmesine rağmen müzakerelerin devam ettirilmesinin ise ‘saçmalık’ olduğunu söyledi. Bartsch, Türkiye’de hukuk devletinin tümüyle ortadan kaldırıldığını vurgularken, “Ve yani böyle bir şey olacaksa, Avrupa da sadece seyredip, ‘bizim için önemli olan Mülteci Anlaşması’nı korumaktır’ diyemez” şeklinde uyardı.
UYARILARA VE AKP’NİN TEHDİTLERİNE RAĞMEN MÜSTEŞAR ANKARA’YA GİDİYOR
Özellikle muhalefetten yapılan tüm uyarılara rağmen Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Frank-Walter Steinmeier’in Ankara’daki görüşmeler için bir devlet müsteşarını görevlendirdiği duyuruldu. Bakanlık açıklamasında, “sadece megafonlar ve mikrofonlar aracılığıyla konuşmak istemiyoruz” denilerek, Türkiye’yle müzakerelerin önemli olduğu savunuldu.