Diyarbakır 1 Mayıs’ında tecrit ve operasyonlara tepki

Diyarbakır 1 Mayıs’ında tecrit ve operasyonlara tepki

1 Mayıs Ýşçi Bayramı Ýstasyon Meydanı'nda toplanan onbinlerce emekçi tarafından coşku ile kutlandı. Mitingde, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması istendi. Mitingde konuşan DTK Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuðluk, Kürt halkına inkarı ve asimilasyonu dayatan nedenlerin, işçi sınıfının sömürülmesini isteyen nedenlerle aynı olduðuna işaret ederek, yok sayılan tüm halkların mücadelesini birlikte yürütmesi gerektiðini kaydetti.

Türkiye'nin 110 noktasında olduðu gibi 1 Mayıs Ýşçi Bayramı Diyarbakır'da Ýstasyon Meydanı'nda toplanan onbinlerce emekçi tarafından da coşku ile kutlandı. Kutlamanın yapıldıðı Ýstasyon Meydanı ve meydana çıkan yollarda yoðun önlem alan polis, alana bakan bir çok noktaya da kameraman yerleştirdi. KESK'liler tarafından taşınan ve KCK operasyonu kapsamında tutuklanan KESK'li kadınların resimlerinin üzerinde bulunduðu pankartın alana girmesine izin vermeyen polis ile sendikalılar arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Polisin tartışma sırasında emekçilere yönelik tavırları dikkat çekerken, polisin elinden pankartı çeken KESK'li kadılar, pankartı yeniden açarak "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları eşliðinde alana giriş yaptı.

Alanı dolduran sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin taşıdıðı bayrak, flama, döviz ve bayraklar alanı adeta renk cümbüşüne çevirdi. Alanı dolduran emekçiler uyarılara aldırış etmeden sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan attı. Emek sömürüsüne vurgu yapılan döviz pankart ve flamalar altında çocukların simit, su ve kuruyemiş sattıðı gözlenirken, çocukların da atılan sloganlara eşlik etmesi dikkat çekti. Etkinliðe kentte bulunan hemen hemen tüm sivil toplum örgütleri, sendikalar ve AKP dışındaki siyasi parti temsilcileri katılırken, anons edilenler arasında en dikkat çeken oluşum ise Devrimci Ýslami Gençlik ve Anti Kapitalist Ýslami Gençlik oldu.

OPERASYONLARA TEPKÝ

Etkinliðin ilk konuşmasını yapan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve Türk-Ýş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç, devam eden askeri operasyonların durdurulması ve anti demokratik uygulamaların son bulması çaðrısında bulundu. DÝSK Genel-Ýş Örgütlenme Sekreteri Remsi Çalışkan ise, on yıllardan sonra Diyarbakır'ın 1 Mayıs'ı meydanlarda kutladıðını bu zinciri kıranları selamladıðını vurguladı. Çalışkan, yürütülen mücadelede topraða düşenleri, Diyarbakır zindanında ölümüne teslim olmayan Mazlum Doðanları, Vedat Aydın, Musa Anter ve Mehmet Sincar gibi bir çok ismi selamladıðını kaydetti.

‘ÝMRALI TECRÝDÝNE SON VERÝN’

Türk-Ýş'e baðlı TES-Ýş 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü ise ülkede devam eden emek sömürüsüne dikkat çekerek tazminatlarına el konulması halinde, "Diyarbakır'ı ve tüm Türkiye'yi başınıza yıkarız" uyarısında bulundu. Kürt sorununun çözümü için KCK adı altında gözaltına alınıp tutuklananların derhal şartsız serbest bırakılması ve devam eden askeri operasyonun durdurulması çaðrısında da bulunan Öncü, "Siz terörist diyebilirsiniz ama 5 milyon insan benim siyasi önderimdir dediði Ýmralı'daki tecride son verilsin. Bugün Ýmralı'da sürdürülen tecrit çatışmanın en önemli nedenidir. Eðer hükümet samimi ise 280 gündür devam eden tecride son versin. Eðer barış istiyorsan Kandil'e gidin, Ankara'ya gidin görüşün" diye kaydetti.

LÝCE’DE CANLI KALKAN EYLEMÝNE KATILIM ÇAÐRISI

Öncü'nün ardından KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen, HDK adına Osman Çiftçi ve BDP Diyarbakır Ýl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt birer konuşma yaptı. Zümrüt konuşmasında halkı, Lice'de başlayan ve yoðun çatışmanın yaşandıðı bilgisi verilen askeri operasyona karşı canlı kalkan olmaya çaðırarak, operasyon bölgesine canlı kalkan yürüyüşü yapılacaðını duyurdu.

TUÐLUK: 1 MAYISI NEWROZLAŞTIRMAK, NEWROZU 1 MAYISLAŞTIRMAK GEREKÝR

Son olarak konuşan DTK Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuðluk, ezilenler ile Kürt hareketi arasında daha çok dayanışmanın olması gerektiðini vurguladı. Kürt halkına inkarı ve asimilasyonu dayatan nedenlerin, işçi sınıfının sömürülmesini isteyen nedenlerle aynı olduðuna işaret eden Tuðluk, sermaye tekellerinin işçileri sömürdüðünü iktidar tekellerinin ise kendi çıkarları için Kürt halkını sömürdüðünü, baskı altına alıp, statüsüz bırakmak istediðini ifade etti. Kürt halkının kimliðinin inkar edildiðine vurgu yapan Tuðluk, "Tüm bunlar karşısında yapmamız gereken 1 Mayısı Newrozlaştırmak, Newrozu 1 Mayıslaştırmaktır. Başka yol, başka çare yoktur. Ýşçi sınıfının kurtuluşu ile Kürt halkının ezilen, yok sayılan tüm halkların mücadelesi artık birlikte yürümek durumundadır" dedi.

‘ROBOSKÝ’DE KATLEDÝLENLER KAPÝTALÝST BARBARLIÐIN SÖMÜRÜSÜ NEDENÝYLE KAÇAÐA GÝDENLERDÝ’

Ülkenin emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin en büyük trajedisinin Diyarbakır'da serhıldanlar olurken, Bursa'da, Kocaeli'de, Denizli'de işçi sınıfının beden gücünü kullanarak, dayanışma gücünü kullanmaması olduðuna işaret eden Tuðluk, Enes Ata'nın polis kurşunu ile Ceylan Önkol'un havan toplarıyla bedeni parçalanarak yaşamını yitirdiði vahşet karşısında bir grev dalgası ya da muhalefet gösterilmediðini dile getirdi. Yine Roboski'de 34 sivilin katledilmesini hatırlatan Tuðluk, "Ýşçi sınıfı buna karşı bir tepkisini grev dalgasıyla gösterememiştir. Ýstanbul, Ýzmir ve Ankara'da, metropollerde bu vahşete karşı hayatı durduramamış olmasıdır. Unutmayalım ki katliamlar, orada katledilenler de kapitalist barbarlıðın sömürüsü nedeniyle kaçaða giden işçilerdir. Üreten biziz, yöneten biz olacaðız diyorsak, işçi sınıfının talepleri sadece ekonomi, ücret pazarlıðına sıkıştırmamalıyız" diye konuştu. Bir Mayıs'ın bayram deðil, işçi sınıfının mücadele ve dayanışma günü olduðuna işaret eden Tuðluk, konuşmasını şu sözlerle kaydetti. "Biz 1 Mayıs bayramlaşmasına karşı, işçiler, köylüler, kamu emekçileri, kadınlar, gençler, işsizler olarak mücadeleyi daha da yükseltelim. Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın emek mücadelesi. Yaşasın Kürt halkının onurlu direnişi. Yaşasın Kürt halkının onurlu isyanı. Bijî Yek Gulan" şeklinde konuştu.

Tuðluk'un konuşmasının ardından Dicle Fırat Kültür Merkezi'ne baðlı Koma Azad Müzik Grubu sahne aldı. Müzik dinletisinin ardından kitle daðılırken, Ofis Semti'ne giden yolların polis tarafından kapatılması kısa süreli gerginliðe neden oldu. Polis kitlenin Ofis Semti'ne girişine izin vermezken, etkinlik sona erdi.

ANF NEWS AGENCY