Diyarbakır ve Ýzmir için ‘Alicengiz taslaðı’

Diyarbakır ve Ýzmir için ‘Alicengiz taslaðı’

Diyarbakır’ı BDP’den almak için türlü oyunu oynayan AKP hükümeti, 2014 yerel seçimleri için Alicengizliðe soyundu. 2009 seçimlerinde hileleri tutmayan AKP’nin, Haziran ayında yasalaşması planlanan büyükşehirler düzenlemesi ile bu rüyasını gerçekleştirmek istediði belirtiliyor.

2014 yerel seçimlerine yönelik olarak başta kale niteliðindeki büyükşehirleri almayı hayal eden AKP hükümeti, bunun için çalışmalarına başladı. Haziran ayında yasalaşması planlanan büyükşehirler düzenlemesinin de bu kapsamda hazırlandıðı ifade ediliyor.

TASLAK NEYÝ ÝÇERÝYOR?

AKP’nin Diyarbakır ve Ýzmir gibi kaleleri düşürmeyi planladıðı taslaðı, büyükşehirlerin sınırlarını mücavir alanlardan il sınırına çıkarıyor ve böylece köylerin de belediye başkanlıðı seçiminde oy kullanması düzenlemesini getiriyor. Böylelikle Erdoðan’ın, Diyarbakır, Ýzmir, Adana gibi AKP’nin ele geçiremediði bazı belediyeleri alınması planlanıyor.

Büyükşehir belediyelerinin sayısını 16’dan 29’a çıkarmayı ve başkanlarına süper yetkiler getirmeyi ve ilçe belediyelerini daha etkisiz hale getirmeyi içeren taslak, halen başbakanlıkta bulunuyor. Düzenlemeyle, nüfusu 5 ya da 10 binin altındaki ilçelerin kapatılması düşünülüyor. Büyükşehirler içindeki beldelerin tamamı kapatılıyor.

BDP yönetimindeki Diyarbakır’ı düşürmeyi hayal eden AKP, düzenleme geçtiðinde kırsaldaki seçmenler de Büyükşehir için oy kollanacaðından bu konuda daha da umutlanıyor. AKP, bu umudunun artmasını ise BDP’nin daha çok şehir merkezinde güçlü olmasına baðlıyor.

ANF NEWS AGENCY