Son Dakika: KCK: Demokratik güçler tarihsel sorumlulukla karşı karşıyadır

Doğan: HDP'yi kapatmak isteyenler Newroz’da boyunun ölçüsünü aldı

HDP’ye yönelik kapatma davasını değerlendiren HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, halkın tepkisini ölçmek isteyenlerin Newroz’da boyunun ölçüsünü aldığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, HDP’ye açılan kapatma davasını, 2021 Newrozunda halkın verdiği mesajı ve HDP binası önünde toplanan ailelerin durumunu ANF’ye değerlendirdi.

21. yüzyılda Türkiye’nin yeniden böylesi bir sürece çekilmesinin doğru olmadığını kaydeden Doğan, HDP’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame ile kapatma davasının yanlışlığının zaten ortaya çıktığını vurguladı. HDP’ye yönelik hazırlanan iddianamenin bu kadar mesnetsiz bir şekilde AYM’ye gönderilmesinin, soruna bakış açısının şekilselliğini ortaya koyduğunu vurgulayan Doğan, "Günlerdir söylediğimiz her şey AYM Raportörünün yaptığı açıklama ile ortaya çıktı. Bir nevi kendi kendilerini açığa veriyorlar, birbirlerinin yanlışlarını halkla paylaşıyorlar. Bu dosyanın sıkıntılı bir dosya olduğunu ve gerçekten hukukçuların yasal anlamda üzerine kafa yormadığı bir iddianame olduğunu görüyoruz. Yargının ne kadar boşa çıkarıldığının kanıtıdır bu iddianame" diye konuştu.

NEWROZ'DA NABIZ ÖLÇMEK İSTEDİLER

Dünün mağdurlarının bugünün muktedirleri haline geldiğini belirten Doğan, "Bu ülkenin yüz yıldır bu hukuksuzluklardan kurtulması, halkın kendi iradesine sahip çıkabilmesi, kendini yönetmesi ve özgürlüklerine sahip olması için partinin kapatılmasının doğru olmadığını söyleyenler dünü unutup bugün HDP’ye kapatma davası açıyorlar. Bunun tek sebebi HDP ile siyasetten baş edemedikleri içindir. Bu yüzden meşru olmayan yollara başvuruyorlar. Türkiye’de bütün haklar bilim teknoloji çağında her şeyi görüyor ve baskı ortamından dolayı halkın kendini ifade edemediği ortadadır.

Halk Newroz'a milyonlarla katılarak aslında buna güçlü bir cevap verdi. Bütün Newrozlara izin vererek bir nabız ölçmek istediler ama herkes boyunun ölçüsünü aldı. Halk, ‘Biz halkız kapatılamayız’ mesajını verdi. Newroz mesajını okuduğunuzda HDP’yi kapatırsanız ne yazar, kapatmazsanız ne yazar. HDP kapatılırsa halkımız evini parti yapar yola devam eder. Bizim irademizi yok edemezsiniz mesajı verilmiştir" ifadelerini kullandı.

AİLELER İSTİSMAR EDİLİYOR

Konuşmasında son günlerde polis destekli bazı ailelerin il binaları önünde yaptıkları basın açıklamalarına da değinen Doğan şunları söyledi: "Mevcut iktidar her kaotik ortamı, "Allah’ın lütfu" olarak değerlendiriyor. Toplumun tüm kesimleri bu savaştan zarar görmüştür. Bugün 1 milyon 200 bin nüfuslu Van'da hangi kapıyı açsanız herkes bu süreçten olumsuz yönde etkilendiğini söyler. Çözüm yolu bu mudur hayır değildi ve iktidar bunu bile fırsata çevirmeye çalışıyor. HDP yasal ve legal alanda siyaset yapan bir partidir. Türkiye'deki siyasi partiler neyse HDP’de odur.

HDP’nin bir fikriyatı vardır, nedir o fikriyat? HDP Türkiye partisidir. HDP Türkiye’nin rengidir. Kürtler, Türkler, Lazlar, Çerkesler ve bütün halklar HDP’de toplanmıştır. Bu yüzden HDP’yi töhmet altında bırakmak istiyorlar. Bu çatışmanın, savaşın, kayıpların, annelerin acılarını istismar ederek HDP kapısında böylesi arayışlara girmek ne demek? O ailelere seslendik ve dedik ki; eğer samimiyseniz ve sizleri buraya getirenler samimiyse gelin beraber oturalım konuşalım, ülkeyi yönetenlerin kapısına hep birlikte gidelim ve çözüm arayalım. Hep beraber barış ortamının sağlanması için mücadele edelim. Ama gelmediler ve gerçekten suistimal edildiklerini görüyoruz.

Bütün anneler birdir, Cumartesi anneleri de birdir, bu kapıya getirilen anneler de birdir. Barış istiyorsak Cuma-Cumartesi anneleri ve siyasi partiler birleşsin, iktidarın kapısına gidin, muhatap iktidardadır. HDP’nin kapısına gelerek küfür ederek, hareket ederek bizi bir provokasyonun içine çekerek bu sorunu çözemezsiniz. Buraya gelen annelerimiz bizim insanlarımız, bizim halkımız ve gerçekten istismar ediliyorlar."