Doru: Avrupa açıklamayla yetinmemeli; pratik yaptırımlar gerekiyor

HDP Avrupa Temsilcisi Doru, Kürdistan'daki katliamlara karşı Avrupa kurumlarına bir an önce harekete geçme çağrısında bulundu.

 Kuzey Kürdistan’da Kürtlerin özgürlük ve demokratik taleplerine karşı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin talimatıyla aylardır yüzlerce sivil katledildi. Cizre, Silopi, Sur başta olmak üzere birçok yerleşim yeri on binlerce askeri güçle girilerek imha edildi. Dünya ve Avrupa kurumları ise soykırımcı saldırılara karşın sessizliğini koruyor. 

ANF'ye konuşan HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, Avrupa kurumlarının AKP ve Saray çetelerinin Kuzey Kürdistan’daki katliamlarına sessiz kalmasına tepki gösterdi. 
Doru, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yaşananlar karşısında sadece açıklama yapmakla yetindiğini, bunun samimi bir tavır olmadığını söyledi.

'AP KÜRDİSTAN’A HEYET GÖNDERMELİ'

Türkiye’nin uluslararası sözleşmeleri hiçe saydığını belirten Doru, "Türkiye devleti uluslararası kurallar başta olmak üzere, bizzat kendisinin de imza attığı sözleşmeleri hiçe sayarak, bölgede terör estiriyor. Özellikle son 6 aydır Sur, Cizre, Silopi olmak üzere yaptığı sivil katliamlar söz konusu. Türk devletinin bütün bu yaptıkları Avrupa kurumları tarafından görüldüğü halde bir yaptırıma gidilmemesi büyük bir çelişki" dedi.
Doru, parti olarak AP ve Avrupalı kurumlar nezdinde şimdiye kadar birçok görüşmede bulunduklarını belirterek, şunları söyledi: "Şimdiye kadar HDP olarak, birçok  AP kurumlarıyla görüşmeler  yaptık. Başta eşbaşkanımız Selahattin Demirtaş olmak üzere çok sayıda milletvekilimiz ile parlamento başkanı, gruplar ve bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdik. Yaptığımız bütün görüşmelerde yaşanan katliamın belgelerini, fotoğraflarını sunduk. Türk devleti bölgede sivil insanları katlediyor. Bu gün gibi ortada olmasına rağmen Avrupa’dan  açıklama dışında bir şey yapılmıyor. Bizce bu çelişkili bir durum. Kürtler artık açıklamalara kanmaz. En kısa zamanda pratik yaptırımlara gidilmeli.”

'DEVLETLERİN İLİŞKİSİ İNSANLIĞA AYKIRI'

Doru, birçok AP grup heyetinin Türkiye ve  Kürdistan’a gittiğini ancak bir şey yapmadıklarını da belirterek, "En kısa zamanda AP’nin resmi bir heyeti Kürdistan’a gidip yaşananları görüp raporlaştırmalıdır” diye konuştu.
Avrupa devletlerinin Türkiye ilişkisini de eleştiren HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, başta Almanya olmak üzere kendi çıkarları için Türkiye’nin yaptığı katliamları gelen devletlerin demokrasi, hukuk ve insanlığa aykırı davrandığını kaydetti.