DTK’den engelliler haftası için açıklama

DTK’den engelliler haftası için açıklama

DTK Engelliler Komisyonu sözcüsü Muhsin Batğı, 10-16 Mayıs Engelliler Haftasına ilişkin yaptığı açıklamada, engellilerin sorunlarını; demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adalet sorunu olarak ele aldıklarını ifade etti. Engellilerin, özgür yurttaşlar temelinde yaşamın her alanında yer alması gerektiğine dikkat çeken Batğı, “Ülkemizin yapılanmasında söz sahibi olması gerekmektedir. Bunun için tüm partiler engelli yurttaşların temsili için yüzde 10 kota tanımalı ve temsiline olanak tanımalıdır" dedi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Engelliler Komisyonu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'na ilişkin DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya komisyon üyelerinin yanı sıra DTK Daimi Meclis üyesi İrfan Babaoğlu katıldı. Toplantıda konuşan DTK Engelliler Komisyonu Sözcüsü Muhsin Batğı, ilk olarak Kürt sorunun demokratik çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan süreci desteklediklerini belirterek, savaşın ve çatışmaların durmasının ölüm ve gözyaşlarının bitmesi ve çatışmadan kaynaklı engelliliğin de sona ermesi olacağını kaydetti. Adım atma sırasının başbakan ve hükümette olduğuna dikkat çeken Batğı, "Hasta olan tutuklular yani engelli durumda olan tutuklular derhal serbest bırakmalıdır. Ülkemizde döşenen mayınların derhal temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü temizlenmeyen her mayın yitirilen can, yeni engelliler demektir. Engelsiz yaşam için savaşsız ve çatışmasız bir dünya istiyoruz" dedi.

Engellilerin, hakları en çok gasp edilen kesim olduğuna vurgu yapan Batğı, "Engellilerin sorunlarını; demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adalet sorunu olarak ele almaktayız. Engelli yurttaşlara, özgür yurttaşlar temelinde yaşamın her alanında yer almalı ve ülkemizin yapılanmasında söz sahibi olması gerekmektedir. Bunun için tüm partiler engelli yurttaşların temsili için yüzde 10 kota tanımalı ve temsiline olanak tanımalıdır. Partiler yasasında yapılacak değişliklerin, dezavantajlıların temsilini sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Engellilerin en büyük sorununun istihdam sorunu olduğunu belirten Batğı, "Engelli yurttaşların çalışma koşullarının düzeltilmesi gerekmektedir. Engelli yurttaşları iş sahibi olması için desteklenmeli kredi verilmeli ve iş konusunda kurslar düzenlenmelidir asgari ücretle çalışan engelli yurttaşların üç aylık maaşları kesilmemelidir. İş olanaklarına sahip olmayan engeli yurttaşların ihtiyaçlarını sağlamak için, 3 aylık maaşları yeterli olmadığı bunu en az ayda bir asgari ücretin üzerinde verilmeli bunun için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Ev sahibi olmayan engelli yurttaşların, ev sahibi yapacak politikalar uygulanmalıdır. Faizsiz ev kredisi sağlanmalıdır. Engellileri muhtaç halden çıkarıp özgür yurttaş haline getirecek politikalar ve uygulamalar oluşturulmalıdır" dedi. 

Türkiye'nin engelliler açısından cezaevi durumunda olduğunu dile getiren Batğı, "Engelli bireyler acısında, okullar, kamu hizmet binaları, üst ve alt geçitler, eğitim, sağlık, istihdam, adliye sarayları, üniversiteler, alış veriş merkezleri, sosyal alanlar, binalar, trafik ışıkları, yol güzergâhları, takip tuğlaları, kaldırım yükseklikleri, yeşil alanlar, parklar, evlerdeki kapı ve mutfaklara varana dek birçok yaşam alanını kullanamamaktadırlar" diye konuştu.