DTK, TJA, DBP ve HDP'den Gercüş ve Hasankeyf'e ziyaret

Gercüş ve Hasankeyf'e giden DTK, TJA, DBP ve HDP heyeti, esnaf ve halk tarafından coşkuyla karşılandı.

Kürt ulusal birliğinin sağlanması için Batman’da çalışmalara başlayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ile yöneticileri, Gercüş ilçesinde esnafla bir araya geldi.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivistleri, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Rüştü Tiryaki, Dersim Dağ ve Sıdık Taş, HDP Gençlik Meclisleri üyeleri buluşmaya katıldı.

HEYET SLOGANLARLA KARŞILANDI

İlçe merkezinde esnafları ziyaret eden heyet, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Jin jiyan azadî ve “Bimre ixanet bijî Kürdistan” sloganıyla karşılandı. Esnaftan yoğun ilgi gören heyet, çalışmalarını yoğun polisiye önlemler altında yürüttü. Atılan sloganlara karşı polis, anonsla tehditte bulunurken, heyet, iş yerlerinin önüne çıkan esnaf ile balkonlara çıkan halk tarafından karşılandı.

Ziyaret devam ederken kadınların attığı “Kadın cinayetleri politiktir” sloganın da polisin sirenleriyle bastırılmaya çalışılması dikkat çekti. Polisin bu tutumuna kadınlar, “Jin jiyan azadî”, “Direne direne direnişten zafere” sloganlarıyla yanıt verdi.

HASANKEYF ESNAFINA ZİYARET

Yapılan ziyaretin ardından heyet, esnaf ziyareti ve halk buluşması etkinlikleri için Hasankeyf ilçesine geçti. İlçe binasında karşılanan heyet daha sonra esnaf ziyareti yaptı. Ilısu Barajı suları altında kalması nedeniyle sakinlerinin taşındığı yeni Hasankeyf’te gerçekleştirilen ziyarette esnaf dert yandı. Esnaflar, eski Hasankeyf’te esnaflık yaptıkları zaman adım atılacak yerin olmadığını ancak şimdi ise bomboş dükkanın önünde oturduklarını dile getirdi.

‘DAİŞ BARBARLIĞININ AYNISI'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 12 bin yılık antik kent Hasankeyf’in 50 yıllık bir baraja kurban edildiğini kaydederek, yapılan evlerin de cezaevine benzetildiğini söyledi. Hasankeyf'teki yıkımın insanların zihninde DAİŞ’in Rojava’ya yönelik saldırısını hatırlattığını kaydeden Aydeniz,  “Nasıl ki DAİŞ acımasızca tarihe saldırıp yıktıysa burada yaşanan durum da aynı. Orada barbarca bir yıkım yaşandı. Bu yıkımın karşısında duranlar DAİŞ’i bitirme noktasına getirdi. Bugün de Kobanê’nin özgürleşmesinin yıl dönümüdür. Bugün vahşetin sona erdirilip bir halkın özgürlüğünü kazandığı gün. Bu direniş yüz yılların direnişi” dedi.