DTK ve DBP’nin Mersin ziyaretinde ‘tecride karşı kapsamlı mücadele’ talebi

DTK ve DBP, Mersin'deki temaslarının üçüncü gününde devam ediyor. Buluşmalarda konuşan birçok kent sakini, İmralı tecridine karşı daha kapsamlı eylem istedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş genel başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır’dan oluşan heyetin Mersin’de “Faşizme karşı örgütlenelim” şiarıyla başlattığı temaslar 3. gününde devam ediyor. Heyete Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Muazzez Orhan ile birlikte partililer de eşlik etti.

Heyet, bugünkü temaslarına sabah saatlerinde merkez Akdeniz ilçesindeki HDP Çilek Mahalle Temsilciliği’nde halkla bir araya gelerek başladı.

ÖZTÜRK: KÜRTLER TARİHİ SÜREÇTEN GEÇİYOR

Burada konuşan DTK Eşbaşkanı Öztürk, heyet olarak bölgede 4 ayı aşkın süredir çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Kürtlerin tarihi bir süreçten geçtiğini ve verdikleri mücadele ile 100 yıllık geleceklerini belirlediğini söyleyen Öztürk, başta Kürtler olmak üzere diğer Ortadoğu’daki halkların verdikleri mücadele ile Ortadoğu’nun geleceğinin belirleneceğini belirtti.

'HALK TECRİDİ KABUL ETMEDİ'

8 Mart ve 21 Newroz kutlamalarına değinen Öztürk, “Halk, kutlamalarda ‘Sayın Öcalan irademizdir, tecridi kabul etmiyoruz, Sayın Öcalan rol ve misyonu oynasın. Sayın Öcalan üzerinde yürütülen  kirli politikalara karşı çıkıyoruz’ dedi. Cezaevlerindeki açlık grevleri devam ediyor. Tutsaklar tecridin kalkması için bedenlerini açlık grevine yatırdı. Bu yükü arkadaşlarımıza bırakmamalıyız. Açlık grevcilerinden birinin bile sağlığı bozulursa başta biz siyasiler sorumludur” diyerek, halkın tecride dönük tepkisini göstermesi gerektiğini ifade etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın verdiği mücadeleyle devletlerin ve iktidarların hesaplarını bozduğunu söyleyen Öztürk, “Halk Kürtlüğünden utanıyordu. Verilen mücadele ile Kürtler kendilerini tanıdı. Kürtler, hiçbir zaman boyun eğmedi. Bu da Sayın Öcalan’ın yaratmış olduğu değerler ve mücadelesi sonucudur. Tecrit, Sayın Öcalan şahsında tüm halklara uygulanıyor. Bu topraklarda onurlu halklar yaşıyor, bu halklardan birisi de Kürtlerdir” diye konuştu.

AYDENİZ: İKTİDAR 6 YILDIR 'SİVİL DARBE' YAPIYOR!

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise konuşmasında iktidarın Kürtler üzerinde özel savaş uygulamalarını devreye koyduğunu ifade etti. Aydeniz, “Türk devleti, 100 yıldır Kürtler üzerinde kirli bir savaş yürütüyor. İktidar mezarlarımıza saldırıyor, kadınlara, gençlere ve toplumun her kesimine saldırıyor. Bugün Kürtlere dayatılan sistem, yok etme sistemidir. Türkiye’de 25 milyon Kürt var, bu halkın anadili olmalıdır, statüsü olmalıdır” ifadelerini kullandı.

HDP’ye dönük açılan kapatma davası üzerinde de duran Aydeniz, şunları söyledi: “Ne kadar partilerimiz kapatıldıysa, halkımız partilerini doldurdu. Böylece halk iktidarlara gereken cevabı verdi ve vermeye de devam ediyor. Büyük bedeller verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Her gün siyasi soykırım yapılıyor. Ama yine de amaçlarına ulaşamıyorlar.”

Sözlerinin devamında Türkiye’nin askeri darbeler ile anılan bir devlet olduğunu dile getiren Aydeniz, ancak son 6 yıldır darbelerin “askeri değil, sivil” olduğunu vurguladı.

'FAŞİST SİSTEME KARŞI DAHA FAZLA ÖRGÜTLENMELİYİZ'

Aydeniz, bu koşullarda örgütlü toplumun önemine vurgu yaparak, “Devlet toplumun örgütlülüğünü parçalamak için tüm kirli politikalarını yürütüyor. Bunun için toplumun ve bizlerin örgütlülüğü daha güçlü olmalıdır. Birbirimiz ile daha fazla dayanışma içerisinde olmalıyız. Faşist sisteme karşı daha fazla örgütlenmeliyiz” dedi.

Kürtlerin mücadeleleriyle bugün tüm dünyada tanındığını söyleyen Aydeniz, Türkiye ve Ortadoğu’da Kürtler hesaba katılmadan bir sistem oluşturulamayacağını kaydetti. AKP-MHP’nin ise iktidarlarını sürdürmek için savaş politikalarına sarıldığını belirten Aydeniz, “Bunlar toplumu, savaş ile korkutuyorlar. Ama bunlar gidicidir. Mücadelemizin sonuca varması yakındır” diye konuştu.

HALK: TECRİDE KARŞI DAHA KAPSAMLI EYLEM YAPILMALI

Toplantıya katılan halk ise tecride ve tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde süren açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek, tecride karşı daha kapsamlı eylem ve etkinliklerin yapılmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Ülkede ekonomik kriz dolayısıyla yaşanan sorun ve sıkıntılara da değinen halk, halkın kimseye muhtaç olmaması için kooperatifler oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Heyetin halk buluşmasının ardından temaslarına aile ziyaretleri ile devam ediyor.