Ebadi: Seçimler tekrarlanmayacak

Irak Başbakanı Haydar Ebadi, şaibelerle gündemde olan genel seçimlerin yenilenmesi talebini reddettiğini duyurdu.

Birçok hileler ve en son oy sandıklarının olduğu deponun şaibeli bir biçimde yanmasıyla gündemde olan Irak’ta seçimlerin yenilenmesi tartışmalarına değinen Ebadi, seçimlerin yenilenmeyeceğini söyledi.

SEÇİMLERİ İPTAL YETKİSİ YARGIDA

Bir basın açıklaması düzenleyen Ebadi, “Genel seçimler yapıldı. Artık geriye dönüş yok” diye konuştu. Seçimleri iptal yetkisinin hükümet veya mecliste olmadığını vurgulayan Ebadi, iptal kararının ancak yargı tarafından alınabileceğini söyledi.

Irak’ta yapılması gerekenin yeni hükümetin kurulması olduğunu savunan Haydar Ebadi, bu konuda ilerleme sağlanmasını istedi.

YENİDEN SAYIM ÖNCESİNDE SANDIK DEPOSUNDA YANGIN 

Irak’ta12 Mayıs günü parlamento seçimleri için sandık başına gidilmiş ve yolsuzlukla mücadeleyi kampanyasının merkezine alan Şii lider Muktada Sadr’ın komünistlerle kurduğu liste birinci olarak çıkmıştı.

Hile yapıldığına dair yoğun şikayetler ardından parlamento, 10 milyon oyun yeniden sayılmasına karar vermişti. Parlamento aynı zamanda bazı bölgelerdeki seçimleri de iptal etmişti.

Ancak hükümet yeniden sayıma hazırlanırken, 10 Haziran Pazar günü oyların bulunduğu bir depoda yangın çıkmıştı. En fazla seçmenin olduğu Bağdat oylarının yer aldığı depodaki yangında, alevlerin oy pusulalarını etkilemediği açıklanmıştı.

MECLİS BAŞKANI VE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YENİDEN SEÇİM İSTEMİŞTİ

Irak Meclis Başkanı Selim El Cuburi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, sandıkların bulunduğu depodaki yangın sonrasında seçimlerin iptal edilerek, yeniden yapılması çağrısı yapmışlardı.

Başbakan Haydar Ebadi de, ilk soruşturma sonucunda yangının ‘kasıtlı olarak çıkarıldığını’ söylemişti.