Edirne'de tutsaklara işkence ve soruşturma

Edirne Cezaevi'nde tutsaklara işkence yapıldı ve soruşturma açıldı. Hasta tutsak Murat Aktaş’ın ailesi, kış soğuğuna rağmen tutsaklara battaniye verilmediği de açıkladı.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutsak Murat Aktaş’ın ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda "Murat Aktaş ve koğuş arkadaşları üzerindeki baskı ve işkenceye son" pankartı açtı. Aile, gardiyanların saldırıları sonucu Aktaş’ın sağlık durumunun kötüleştiğine dikkat çekti.

İŞKENCE YAPTILAR, BATTANİYE DE VERMEDİLER

Ağabeyi ile 8 Şubat 2021 tarihinde bir telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Emre Aktaş, saldırıya değinerek, bir hafta içinde iki kere yerlerinin değiştirildiğini söyledi. Aktaş, şunları anlattı:

“Ağabeyim bu değişimin saldırıya zemin hazırlamak için yapıldığını ifade etti. Ağabeyimin hücre değişikliği talepleri vardı. Bunun için dilekçe verdikten sonra değişim oluyor. Ama bir hafta dolmadan tekrardan ağabeyimi ve arkadaşlarını eski hücrelerine götürmek istiyorlar. Bu keyfi tutumu kabul etmedikleri için robocop denilen gardiyanlarca darp ediliyorlar. Ağabeyim saldırıda aldığı darbelerden dolayı bayıldığını ve gözünü revirde açtığını belirterek, koğuş arkadaşlarının da saldırı sonrası iki gün boyunca kış soğuğuna rağmen battaniye dahi verilmeden bir hücrede tutulduğunu söyledi.”

'SES ÇIKARALIM'

Saldırılardan cezaevi müdürünü sorumlu tutan Aktaş, bu müdürün ilk icraatı olmadığını belirterek, buna karşı duyarlı çevrelerden ses çıkarmalarını beklediklerini ifade etti. Saldırı sonrası ağabeyinin kafasında ve kolunda ağrılar olduğunu söyleyen Aktaş, işkence edilmelerine rağmen cezaevi tarafından tutuklular hakkında disiplin soruşturması açıldığını belirtti.

Aktaş, ağabeyinin gönderdiği kitapların da verilmediğini söyledi.

 Aktaş'ın kızı Ekin Su Aktaş da, babasının 17 senedir tutuklu olduğunu aktarırken, şunları söyledi: "Koğuşlarına robocop gardiyanların saldırısı sonucu kollarını, bacaklarını kırma pahasına işkence yapılmış, babam kafasına darbe almış ve baygınlık geçirmiş. İşkenceci Edirne Cezaevi müdürü Haydar Ali Ak'ın ilk vukuatı değildir. İşkenceci Haydar Ak, diğer müdürlük yaptığı cezaevlerinde de aynı şeyleri yapmıştır ve şu an aynı şekilde devam etmektedir."

'İŞKENCEYE RAĞMEN DİK DURUYORLAR'

"İşkence faşizmin vazgeçilmez bir parçasıdır" ifadelerini kullanan Aktaş, yakın zamanda babasının görüşüne gittiğini ve sağ kolunu oynatamadığını belirterek, "Görüşüne gittiğimde şunu gördüm; evet, kolunu oynatamıyordu, evet işkence yapmışlardı ama bu ne duruşunda ne de gülüşünden hiçbir şey eksiltmemişti. Şunu görüyoruz ki ne işkenceleri nede tutsak etmeleri devrimcilerin direncinden de gülüşünden de hiçbir şey eksiltemeyecek" dedi.

Cezaevlerindeki saldırıların bilinçli işlendiğini söyleyen Aktaş'ın ablası Gülsenem Çiftçi ise tedirgin olduğunu belirterek, devletin siyasi tutsaklar üzerindeki tecridi kaldırmasını istedi.