Efrin'de ilaç sıkıntısı başladı

Efrin'de ilaç sıkıntısı başladı

Rojava'nın Efrin kentinde ilaç sıkıntısının başladığı bildirildi. Efrin İl Sağlık Sorumlusu Dr. Azad Sebri, başta çocuk aşısı olmak üzere kentin ilaç stoklarının tükenmeye başladığını belirterek uygulanan ambargodan dolayı ilaçların yanı sıra sağlık araç-gereçlerini de temin edemediklerini söyledi.

Rojava devriminin başlamasıyla birlikte halk tarafından 2012 yıllında kurulan ve kentin tek donanımlı hastanesi olan Avrin Hastanesi, ambargo ve kentin Halep'e giden tüm yollarının çete grupları tarafından tutulması nedeniyle hayati sorunlarla karşı karşıya.

Efrin İl Sağlık Sorumlusu ve hastanenin doktorlarından Dr. Azad Sebri, kentin genel sağlık durumu ve ilaç stoklarının son durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Kentte şuanda en yoğun görülen hastalığın sarılık, kızamık olduğunu; mevsimden dolayı yılan sokmasına da sıklıkla rastlandığını söyledi.  

ROVAJA ÇOCUKLARI AŞISIZ BÜYÜYOR

İlaç stoklarının durumu hakkında bilgi veren Dr. Azad Sebri, “İlaçlar tükenmek üzere. Birçok ilaç tükenmiş durumda. Şu anda sıkıntısını çektiğimiz ilaçlar en çok çocuk hastalıkları ilaçlarıdır. Elimizdeki aşılar tükendi. Yenilerini Halep'ten sipariş ettik ama çeteler kentin yollarını tuttuğu ve Halep'te savaş yaşandığı için gidiş gelişler durmuş vaziyette ve ilaçlar bize ulaşamıyor. Kentin çocukları aşısız büyüyor artık. Halep'ten alamayınca acaba Kuzey Kürdistan kentlerinden temin edebiliriz miyiz diye düşünmeye başladık ama Efrin'e uygulanan ambargodan dolayı oraya da ulaşamıyoruz” dedi.

Kentte en çok görülen hastalığın sarılık ve kızamık olduğunu anlatan Dr. Sebri, bu hastalıklar için kullanılan ilaçların bitme noktasına geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda kentte en çok görülen sarılık ve kızamık hastalığıdır. Sarılık hastalığının nedeni ise kentte sık sık elektrik kesildiği için sular akmıyor ve akan su da hijyenik değil. Bu ciddi bir sorun ve ileride daha çok derinleşebilir. Diğer bir sorun da mevsimden dolayı yılan sokmaları. Bahçesinde, arazisinde çalışan insanları yılanlar sokuyor ve bizim elimizdeki cihazlar kısıtlı olduğu için müdahale edemiyoruz.

Hastanedeki mevcut birçok cihazın bozulduğunu, savaş koşullarında bunları tamir etmenin de zor olduğunu anlatan Dr. Sebri, “MR, Ultrason gibi cihazlarımız var ama bozuk. Çalışacak durumda değil.  Tamir etmek için Halep'e götürmek ya da ustasını buraya getirmek lazım ama Halep'e giden yollar çete grupları tarafında tutulmuş ve kimse geçiş yapamıyor. Bazı cihazlarımızın yedek parçalarını Türkiye, Mısır, Lübnan gibi ülkeden temin edebiliriz ama bize uygulanan ambargodan dolayı bunu da yapamıyoruz. Bazı ameliyatları burada yapıyoruz. Ağır ameliyat gerektiren hastalarımızı Halep'e gönderiyorduk daha önce ama artık bunu da yapamıyoruz” diye konuştu.

GÖZÜMÜZ KUZEY'DE, AMBULANSLAR ZAHO'DA!

Rojava'daki ilaç ve diğer sıkıntılar başladığında yardım bekledikleri tek yerin Kuzey Kürdistan halkı olduğunu dile getiren Dr. Sebri, “Gözümüz Kuzey'de. Her sıkıntımızda bize yardım edecek ilk yerin Kuzey olduğunu biliyoruz ve oradan bekliyoruz. Yıllardır Kürt özgürlük mücadelesinde Rojava halkı Kuzey halkımızla omuz omuza savaştı. Şimdi aynı desteği onlardan bekliyoruz. Güney halkından da bekliyoruz aslında ama Güney Kürdistan yönetiminden bize yardım gelmeyeceğini artık anlamış durumdayız.  Avrupa'daki Kürtlerin bize gönderdiği 15 ambulansın 13'ü hala Zaho'da bekletiliyor. Sadece 2 tanesi bize ulaştı. Neden ambulanslarımızı bekletiyorlar anlamış değiliz” şeklinde konuştu.