Ege ve Marmara kolları Colemêrg’e doğru harekete geçti

AKP-MHP iktidarının irade gaspına karşı DEM Parti’nin İstanbul'dan Colemêrg’e düzenlediği "İradeye Saygı Yürüyüşü" başladı. İzmir’den hareket eden yürüyüşçüler de Ankara’da İstanbul eylemcilerine katılacak.

YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde düzenlenen "İradeye Saygı Yürüyüşü" İstanbul ve İzmir’den harekete geçti. Marmara ve Ege kolları Ankara’da buluşacak. 

İSTANBUL 

 İstanbul milletvekilleri Çiçek Otlu, Cengiz Çiçek ve Ali Bozan’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi erken saatlerde DEM Parti Kadıköy İlçe Örgütü önünde toplandı. 

“Kayyum Defol” yazılı tişörtler giyen yürüyüşçüler, yola çıkmadan önce açıklamada bulundu. 

DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, “Kürtler ve Türkiye’deki halklar, emekçi, sol hareketler olarak hiçbir şekilde AKP faşist rejiminin baskılarına ve kayyım atamalarına boyun eğmeyeceğimizi Wan’da ki büyük halk direnişiyle gösterdik” dedi. 

Çiçek Otlu, “Kayyım atamasından sonra ’Hakkari için İstanbul ayakta’ şiarıyla başlattığımız Adalet Nöbeti her gün büyüyerek sürmekte. İstanbul’dan Amed’e, Amed’den İzmir’e, İzmir’den Samsun’a ve Şırnak’a kadar bütün halklar birleşerek, AKP rejiminin kayyım gaspına karşı mücadeleyi büyütüyoruz” diye ekledi. 

Bu adalet yürüyüşünün, “Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine ‘hayır’ demek” olduğunu söyleyen Çiçek Otlu, “Bu yürüyüş, emeğimize ve özgürlüğümüze sahip çıkma yürüyüşüdür. Bu yürüyüş, Kurdistan’da ormanları yakarak halkımızı katleden AKP rejimine cevaptır. İstanbul’dan Colemêrg’e yaşam hakkımızı, belediyelerdeki irade hakkımızı savunmak için yürüyoruz. Belediye eşbaşkanlarımızı biz seçeceğiz. Adalet yürüyüşümüz devam edecek ve kayyımlar gidecek biz kalacağız. Yaşasın birleşik mücadelemiz” şeklinde konuştu. 

“Kayyımlar gidecek biz kalacağız” ve “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganlarını atan 10 kişilik yürüyüş kolu, partililer tarafından Colemêrg’e uğurlandı. Grubun uğrayacağı her kentte yeni katılımlarla yürüyüş devam edecek. 

İZMİR 

Ege Bölgesi’ndeki yürüyüşçüleri ise İzmir’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği önünde bir araya geldi. 

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, Muğla İl Eşbaşkanı Neslişah Çetinkaya ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk'un aralarında olduğu partililer, "Belediyeler bizimdir, kayyıma hayır" pankartı açarak, "Bijî berxwedana Colemêrg" sloganı atıldı.

Burada bir açıklama yapan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, halkın kararlı direnişi karşısında AKP'nin kayyım kararında geri adım atmak zorunda kalacağını vurguladı. 

Mehmet Kuruş, şöyle konuştu: "Suni gerekçe ve sahte delillerle, halkın iradesiyle seçilen eşbaşkanımız tutuklandı. Colemêrg halkının iradesi gasp edilmek istendi. Belli ki AKP iktidarı gittikçe bu politikayı yaygınlaştıracak. Dolayısıyla Colemêrg Belediyesi'ne atanan kayyım sadece Kürt halkına yönelik değildir." 

Kuruş, “Türkiye ve Kurdistan'ın her tarafından gerçekleştirilecek olan bu yürüyüş, darbelerin bertaraf edilmesini ve halkın iradesine saygı duyulmasını amaçlamaktadır" vurgusunda bulundu. 

Açıklamanın ardından yürüyüşler, alkış, zılgıt ve sloganlarla İstanbul'daki yürüyüşçülerle buluşmak üzere Ankara'ya hareket etti.