‘Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’ta meydanlara’

1 Mayıs Platformu, Kadıköy’de yaptığı kitlesel açıklamada, yasak ve baskılara karşı emeği ve özgürlüğü savunmak için 1 Mayıs’ta meydanlarda olacaklarını ilan etti.

1 Mayıs İşçi Bayramı’na sayılı günler kala Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen 1 Mayıs Platformu kitlesel açıklama gerçekleştirdi. Sendikaların ön saflarda yerini aldığı açıklamada, “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’ta meydanlardayız” yazılı pankart açıldı. Sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gûlan”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Kod 29 iptal edilsin”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde 1 Mayıs Platformu adına açıklama Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Genel Başkanı Perihan Koca tarafından okundu.

SALDIRILAR ARTTIĞI ORANDA DİRENİŞLER ÖRGÜTLENDİ

2021 1 Mayıs’ına, ekonomik krizin üstüne gelen salgın ile egemenlerin işçi-emekçilere, halka ödettiği ağır bir fatura ile girildiğini hatırlatan Koca, bir yıl, işçilerin bu bir yıl boyunca virüsten ya da açlıktan ölmek arasında seçim yapmaya zorunda bırakıldığına işaret etti.

Milyonlarca işsize yeni milyonlar eklendiğini vurgulayan Koca, ücretsiz izin, Kod-29, işten atmanın yeni yöntemi olarak patronların sıkça kullandığı bir saldırı silahına dönüştüğünü; işsizlik, geleceksizlik nedeniyle intiharlarda büyük artış yaşandığını hatırlattı. Salgının aynı zamanda egemenlerin, Saray’ın toplumsal mücadeleyi engellemek, geriletmek için kullandığı bir bahaneye de dönüştürüldüğünü vurgulayan Koca, “İşçi-emekçilerin azgınca sömürüsü, yağma ve savaşa dayanan sermaye düzeninin sahipleri, iktidarlarını kaybetme korkusu ile saldırılarını her boyutta arttırdı, arttırmaya devam ediyor. Tüm bu saldırılara rağmen, direniş de devam etti, adım adım gelişmeye devam ediyor” dedi.

Saldırılar arttığı oranda direnişlerin de büyüdüğünü hatırlatan Koca, emekçilerin salgın ile katmerlenen ekonomik krizin yarattığı tahribata karşı sokaklara çıkmaya, örgütlenmeye, direnişe geçmeye başladıklarını kaydetti. Sinbo, Baldur, SML, PTT, Migros, Cargill DÖHLER ve daha fazlası hala direnişte olduğunu dile getiren Koca, marketlerde, inşaatlarda, madenlerde ve işçi sınıfının hayat verdiği her yerde işçiler dirençle örgütlendiğini vurguladı.

TOPYEKÛN SALDIRIYA KARŞI TOPYEKÛN DİRENİŞ

Gelinen noktada baskının toplumun tüm kesimlerin yayıldığını hatırlatan Koca, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektörü, gece yarısı feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne, doğa talanına, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini anımsattı.

AKP -MHP’nin tüm direniş odaklarına karşı topyekûn bir saldırıya geçtiğini belirten Koca, bu topyekûn saldırılara karşı topyekûn direnişin de yeni bir boyut kazanacağını kaydetti. Bu yılki 1 Mayıs’ın direnişçilerin seslerinin birleşeceği yer olması gerektiğinin altını çizen Koca, şunları kaydetti: “Newroz meydanlarında toplanan milyonlarla saldırılara yanıt verildiği, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, diyen kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaklarda öfkelerini ve taleplerini haykırdığı gibi, şimdi, topyekûn saldırıya karşı, direniş odaklarının, 1 Mayıs’ı, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emek cephesinin güçlü ortak bir yanıtı olarak örgütlemesi çok önemlidir. Saray kendi koyduğu yasaklara uymazken, ne 1 Mayıs meydanı olan Taksim’in keyfi bir şekilde yasaklanması ne de hafta sonuna denk gelen 1 Mayıs’ın keyfi bir şekilde engellenmesi kabul edilemez. Bu azgınca sömürüye, zorbalığa, aşağılanmaya, yok sayılmaya karşı, sendikaları, odaları, DKÖ’leri, devrimci, sol parti ve örgütleri, toplumun ilerici dinamiklerini mücadeleyi ileriye taşıyacak, kitlesel, militan bir 1 Mayıs örgütlemek üzere sorumluluk almaya çağırıyoruz.”

Katılan kurumlar:

Alınteri - Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu - Birleşik Devrimci Parti - Birleşik İşçi Kurultayı – Demokratik Bölgeler Partisi - DDSB – Dev Yapı İş - DEVTEKSTİL – Dostluk ve Kültür Derneği – Ekmek ve Onur - Emekçi Hareket Partisi - Ezilenlerin Sosyalist Partisi - Halkların Demokratik Partisi - İnşaat İşçileri Sendikası – İstanbul Halkevleri – İşçi Hareketi Koordinasyonu - Kaldıraç – KÖZ - Limter İş - Maltepe Forum - Partizan - Partizan - Proleter Devrimci Duruş - SODAP – Sosyalist Meclisler Federasyonu - SYKP – TEHİS - TOMİS – Toplumsal Özgürlük Partisi.