Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: AKP Filistin’i savunamaz

İsrail İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto eylemi düzenleyen Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ile BMG, “AKP Filistin’i savunamaz. Filistin’i ancak Filistinlilerin kaderini paylaşan, sömürgeciliğe karşı mücadele edenler savunabilir” dedi.

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ve Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), İsrail’in Filistin halkına yönelik katliam politikalarını İstanbul Başkonsolosluğu’nun önünde protesto etti.

Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Sol Parti yönetim kurulu üyesi Alper Taş, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. “Siyonist İsrail işgaline son. Tüm anlaşmalar iptal edilsin. Direnen Filistin halkı kazanacak” yazılı pankart ile “Katil İsrail Filistin’den defol”, “Filistin’den Kürdistan’a işgalciler yenilecek birleşik devrimimiz kazanacak” dövizleri taşındı.

Sık sık, “Barbarlar yenilecek direnen halklar kazanacak”, “Bijî berxwedana Filistin”, “Kürdistan’da serhildan, Filistin’de intifada”, “Siyonist İsrail yenilecek, Filistin halkı kazanacak” sloganlarının atıldığı eylemde, “Şeyh Cerrah Filistin’dir, Filistinlilerindir” vurgusunda bulunuldu. 

‘İSRAİL İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR’

Katılımcı kurumlar adına açıklamayı okuyan Zeynep Çelik ve Osman Küçükosmanoğlu, İsrail’in Filistin ve Filistinlilere yönelik işgal, apartheid ve katliam politikaları devam ettiğini hatırlattı. En son İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilerin evlerinin boşaltılmak istenmesi üzerine başlayan çatışmaların 1 haftadır şiddetlenerek sürdüğünü işaret edilen açıklamada, İsrail işgal güçleri asker-sivil ayrımı yapmaksızın 10 Mayıs’ta Gazze’de başlattığı yoğun hava saldırısı sonuncuda 58’i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 197 Filistinlinin katledildiğini, en az bin 235 kişinin de yaralandığına dikkat çekildi.

İsrail’in yaralılara yardım eden Filistin Kızılay ekiplerine dahi saldırarak savaş ve insanlık suçu işlediğini vurgu yapılan açıklamada, “Başta ABD olmak üzere emperyalist ülkeler tarafından desteklenen ve kışkırtılan bu saldırılar, 70 yıldır aynı taktiklerle örgütlenmiş ve bugüne değin on binlerce Filistinlinin ölümüne yol açmış, yüz binlerce Filistinli de yaralanmış, yerlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalmıştır” denildi.

‘KURTULUŞ ANTİKAPİTALİST-ANTİEMPERYALİST CEPHEYİ BÜYÜTMEKTE’

İsrail’in kural tanımaz tutumuna karşı dünyadan sadece kınama sesleri yükseldiğini hatırlatılan açıklamada, ABD’nin “terörist” dediği Filistinli örgütlerini kınayarak İsrail’i korurken, ABD işbirlikçisi Arap yönetimlerinin sus pus bir şekilde olayı seyretmekle yetindiğini belirtildi. İsrail’le askeri, ekonomik ve siyasi işbirliğini sürdüren Saray- AKP iktidarının ise göstermelik kınamalarla kendi tabanını konsolide etmeye çalıştığına işaret edilen açıklamada şunları kaydedildi: “Şeyh Cerrah Filistin’dir, Filistinlilerindir. Filistin toprağı Kudüs’ü, İsrail devleti ile yapılan uluslararası antlaşmalarda ‘İsrail’in başkenti’ olarak kabul eden AKP, Filistin’i ve Filistin halkını savunamaz. Filistin’i ancak Filistinlilerin kaderini paylaşan, sömürgeciliğe karşı mücadele edenler savunabilir. Filistin'in ve sömürge halklarının kurtuluşu bugün antikapitalist-antiemperyalist cepheyi büyütmekten geçmektedir. Filistin halkının mücadelesinin yanındayız. Buradan bir kez daha Saray-AKP iktidarına sesleniyoruz: Türkiye ile işgalci İsrail arasındaki siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel tüm ilişkilere son verilsin.”

Açıklamanın ardından enternasyonal işçi marşı olan ‘Çav bella’yı seslendiren kitle, “Filistin halkı yalnız değildir” sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.