Emek ve Demokrasi Güçleri: Kobanê, Gezi ve 1 Mayıs tutsaklarına özgürlük!

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Taksim, Kobanê ve Gezi tutsaklarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Karanlık gidecek Gezi kalacak, karanlık gidecek Kobanê kalacak, Taksim emeğin olacak” vurgusu yapıldı.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Taksim, Kobanê ve Gezi tutsaklarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Çankaya Belediyesi önünde yapılan açıklamada  “Kobanê, Gezi ve  1 Mayıs tutsaklarına özgürlük” yazılı pankart açılırken sık sık “Bijî berxwedana Kobanê”, “Jin jiyan azadî” ve “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı. 

Açıklamayı yapan Serdar Kibar, halkın taleplerinin bastırılması için devreye sokulan devlet şiddeti, siyasi yargılamalar, tutuklamalar ve mahkûmiyet kararları karşısında adalet talebiyle bir arada olduklarını belirterek, “Sermaye iktidarı yağma ve sömürü programını tavizsiz uygulama kararlılığında. İktidar, sonucu yoksulluk, işsizlik, geleceksizlik olan politikalara karşı gelişecek tepkileri bastırmak için her yolu deniyor. Tepkileri denetleyebilmek için ‘yumuşama’ söylemi geliştirerek muhalefeti de belirlemeye çalışıyor” dedi.

İktidarın meydan yasaklayan korkusunun nedeninin Gezi ve Kobanê direnişinden olduğuna vurgu yapan Kibar, Kobanê karalarının da Gezi’nin yıl dönümüne günler kala alınmasının tesadüf olmadığının altını çizdi. Kibar, “16 Mayısta iktidarın yumuşama söylemleri içerisinde Kobanê Kumpas Davasında karar açıklandı. Kürt halkının siyasi temsilcilerine, sosyalistlere, devrimcilere 400 yılı aşkın sürelerle cezalar verildi. Biliyoruz ki milyonlarca insan Kobanê Kumpas Davasında ceza alan Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş şahsındaki bütün tutsakların suçsuz olduğunu biliyor.  IŞİD’in Kobanê topraklarına saldırdığı, katliamlarına yeni katliamlar eklemek istediği bir süreçte, Kobanê’nin çığlığına milyonlarca insan ses olarak sokaklara çıkmıştı. Kürt halkı Kobanê’de IŞİD’e karşı direnirken, 2014 yılının Ekim ayında bu topraklarda yaşayan bütün halklar, Gezi direnişinin de ortaya çıkardığı kardeşlik ve mücadele bilinciyle, Kobanê direnişini selamlamış ve Kürt halkıyla sokakta buluşmuştu. Kumpas yargılamaları, onlarca yıllık cezalarla bastırılmak, yok edilmek istenen Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesidir, halkların ortak mücadelesidir, biliyoruz” sözlerini kaydetti.

KARANLIK GİDECEK, KOBANÊ KALACAK

Kibar, devamla şu ifadelere yer verdi, “Karşımızda emeği, doğayı, kentlerimizi, yaşamlarımızı sömürerek, şiddetle bastırarak ayakta duran bir iktidar var. Biliyoruz ki yaşamı üreten milyonların eşitlik, özgürlük ve adalet talebi çok güçlü ve kazanacak. Karanlık gidecek Gezi kalacak, karanlık gidecek Kobanê kalacak, Taksim emeğin olacak. Eşitlik özgürlük, barış ve adalet mücadelesini yan yana büyütmeye devam edeceğiz.”