Erbaş: HDP, halklara umuttur

HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, iktidar blokunun ve 6’lı masanın çözümsüzlük politikaları ile umutsuzluk haline karşı HDP’nin, çözümün adresi ve umut olmanın yanında kurucu irade olduğunu söyledi.

Kapatma ve kumpas davası ile yoğun saldırıların altından 5. Olağan Kongre’ye gittiklerini belirten HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, saldırıların Kürt halkını ve partisini yıldırmadığını; aksine daha da büyük bir motivasyon ve kararlılıkla kongreyi gerçekleştireceklerini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Doğan Erbaş, 3 Temmuz’da Ankara’da büyük bir katılımla gerçekleşecek olan HDP 5. Olağan Kongresi’ne ilişkin ANF’ye konuştu.

ZULME KARŞI MUAZZAM DİRENİŞ

Kağıt üzerinde olağan bir kongre olmasına rağmen çok olağanüstü şartlardan geçtiklerini kaydeden Erbaş, şunları söyledi: “Bir taraftan kapatma davası, Kobanê kumpas davası, siyasi soykırım operasyonları, diğer taraftan savaş politikaları, her geçen gün derinleşen ekonomik kriz, NATO zirvesinde Türkiye’nin yürüttüğü kirli pazarlık, yani Kürt karşıtı iktidar politikalarının zirve yaptığı bir süreçte kongreye gidiyoruz. Bizim bir tarihsel direnişimiz var. Kürt halkının, bütün bu olan bitenler karşısında ayakta kalan, ısrar eden, taleplerini dile getirmekten çekinmeyen, bütün bu zor ve zulüm politikalarına karşı muazzam bir direnişi var. Belki de bu politikaların daha da etkilediği, kararlılığın bilendiği bir motivasyonla, heyecanla, coşkuyla, kararlılıkla kongreye gidiyoruz. Bu bahsettiğim saldırılar, engellemeler hiçbir şey buna engel olamayacak. Kongremizi büyük bir coşkuyla 3 Temmuz’da Ankara’da ‘Çözüm Biziz, Sözümüz Var’ şiarıyla gerçekleştiriyoruz.”

3. YOL ÇİZGİSİNİN KONGRESİ

Savaşta ısrar eden, tecritte ısrar eden, geleceği karartan, halklara düşman olan, devlete dayanan iktidar blokuna işaret eden Erbaş, şöyle devam etti: “Diğer tarafta iktidarı eleştirmekle beraber Türkiye halklarının ihtiyaçlarına cevap veremeyen, demokratik bir alternatif sunamayan muhalefet bloku var. Bu sıkışmışlık karşısında biz uzun süredir 3. Yol’u dillendiriyoruz. Ne devletçi, milliyetçi, faşist blok ne de bunu sadece restore ederek yola gitmeye çalışan muhalefet bloku; biz halkların demokratik iradesini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tecride karşı özgürlüğü, savaşa karşı barışı, çözümsüzlüğe karşı çözümü, kadına yönelik şiddete karşı kadın özgürlüğünü, geleceği karartılan gençlere umudu, doğa yıkımına karşı ekolojiyi savunan; emekçiden işçiden yana bir alternatif ortaya çıkarıyoruz. Medyanın kontrolü iktidarda olduğu için çalışmalarımız belki görünmüyor ama biz halka dayalı demokratik siyaset yapan bir anlayışı temsil ediyoruz. İkili blokun yarattığı umutsuzluk halinin farkındayız. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türkiye halklarına umudu gösteriyoruz.”

ÇÖZÜM GÜCÜ OLACAĞIZ

Kongrede iki temel mesaj verileceğini dile getiren Erbaş, şöyle anlattı: “Bir mesajımız, bütün bu kapatma davası başta olmak üzere yargı eliyle yürütülen, kumpas davaları, saldırılar, gözaltılara rağmen dimdik ayaktayız. Ne yaparsanız yapın, biz taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz, buradayız, kararlılığımız ve direnişimiz devam ediyor. Diğer mesajımız; direneceğiz ama aynı zamanda kurucu irade olacağız. Bu iki blokun çözümsüzlük politikaları karşısında gerçek demokratik çözümü ortaya çıkaracağız. Biliyorsunuz, seçime giden bir Türkiye söz konusu, bu atmosferde çözüm gücü olacağız. Kritik pozisyonumuzu halkların demokratik ve ortak geleceğinden yana kullanacağız.”

HALK ÇÖZÜM İSTİYOR

Kongre hazırlık sürecinde bölge kongreleri ve halk buluşmaları yaptıklarını ve halkın artık faşist iktidar blokunun politikalarından bıktığını ifade eden Erbaş, “Bunun işaretlerinin her geçen gün daha da arttığına şahit oluyoruz. AKP-MHP koalisyonunun artık çözüm üretemediğini herkes görüyor. Gerek ekonomik krizin sonuçları, gerek zor aygıtlarına başvurması. Bütün yasaların antidemokratik işleyişinden yakınan, ifade, örgütlenme özgürlüğünün olmayışından yakınan geniş bir gençlik var. Gelecekten umudunu kesmiş milyonlarca insan var. Bu tablo içerisinde halk, gerçek bir alternatif, kapsamlı ve radikal bir değişimden, sadece iktidarın değil sistemin değişiminden yana. Partimizle birlikte demokrasi güçlerinin yürüttüğü mücadeleye bir umut ve ilgi var” dedi.

BİR KEZ DAHA HAYKIRACAĞIZ

HDP 5. Olağan Kongresi’ne tüm halkları davet eden HDP PM Üyesi Doğan Erbaş, şunları ekledi: “Gerçek bir demokrasi şöleniyle halkların karşısına çıkacağız. Türkiye’nin geleceğinin HDP olacağını, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin geleceğinin mümkün olmadığını bir kez daha haykıracağız.”