Ertan: Baskılayarak hiçbir yere varılamaz

Kayyum gaspıyla görevinden alınan HDP Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, savaşı dayatarak, tutuklayarak, baskılayarak hiçbir yere varılamayacağını belirtti.

Kayyum gaspıyla görevinden alınan HDP Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, devam eden kayyum baskısını ve savaş politikalarını ANF’ye değerlendirdi.

Görevinden el çektirilen Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın tutuklanmasına tepki gösteren Ertan, bunun aslında bütün seçilmişlere yönelik bir zorbalık ve tehdit olduğunu vurguladı. Kürtlere ve bütün muhaliflere yönelik ayrımcılık ve hukuksuzluğun Türkiye’de had safhaya ulaştığına işaret eden Ertan, bugün ülkede haklardan, anayasal güvencelerden, hukuktan bahsetmenin mümkün olmadığını hatırlattı.

‘İKTİDAR İÇTE VE DIŞTA SAVAŞ POLİTİKASI UYGULUYOR’

Hem ülke içinde hem de ülke dışında iktidar tarafından savaş politikası uygulandığını kaydeden Ertan, bu genel ortama da adım adım ve göz göre göre gelindiğine dikkat çekti. Çözüm masasının devrilmesiyle Türkiye’deki atmosferin birden değiştiğini anımsatan Ertan, umutlu havanın ırkçılığın, milliyetçiliğin giderek körüklendiği, halkların düşmanlaştırıldığı, kutuplaştırıldığı bir atmosfere dönüştürüldüğünü vurguladı.

‘HDP 7 SENEDİR BARIŞ İÇİN ÇABALIYOR!’

Bu dönemde en çok da HDP’nin kriminalize edildiğini belirten Ertan, 7 senedir barış ve demokrasi için çabalayan HDP’nin adeta siyaset dışı bırakılmak istendiğine işaret etti. HDP’nin sürekli olarak Kürt sorununun demokratik çözümüne dikkat çektiğini hatırlatan Ertan, “HDP 7 yıldır ne söylüyorsa bugün de aynı şeyi söylüyor. HDP eğer Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmez ise bu ülkede hiçbir farklı kesim, farklı inanç, etnik kimlik ve kültürün, hiç kimsenin yaşamsal ve yasal güvencesi olmayacağını söylüyor. İşte bu söylem kriminalize edilmeye çalışılıyor” dedi.

‘AKP’NİN TEK ÇABASI İKTİDARINI KURTARMAK’

AKP’nin sadece ve sadece kendi iktidarını kurtarma çabasında olduğunu belirten Ertan, bu düşüncede halkın geleceğine yer olmadığını kaydetti. 2002 yılındaki AKP ile bugünkü AKP arasındaki farka atıfta bulunan Ertan, “Dünkü AKP ile bugünkü AKP arasında dağlar kadar fark var” dedi. Ortadoğu’daki cehennemden savaşla değil ancak Kürt sorununun çözülmesiyle çıkılabileceğinin altını çizen Ertan, bütün baskı ve zulümlere rağmen Kürt sorununun barışçıl çözümü için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

‘TUTUKLAMALAR VE BASKILARLA HİÇBİR YERE VARILAMAZ’

Ayrımcılık yaparak, savaşı dayatarak, öldürerek, tutuklayarak, baskılayarak hiçbir yere varılamayacağını belirten Ertan, şöyle söyledi: “Son 4 yıldır HDP’ye yönelik saldırılar; ardı arkası kesilmeyen gözaltı ve tutuklamalar, kayyum uygulaması ve halka yönelik irade gaspıyla hiçbir yere varılmadığı gibi yine varılamaz. Gelinen noktada muhalefetin de giderek suskunlaştığı, herkesin kendisinden, geleceğinden korktuğu bir ortam yaratılmış durumda. İşte biz güvencesizlik dediğimizde, bundan söz ediyoruz. Güvencesizliğe karşı barış derken ve savaş politikası uyguluyorlar vurgusunda bulunurken, bu ortamı kastediyoruz. Ancak bu yıkım politikaları durdurulursa nefes alınabilecek.”