Esnaf ağaç dikti, belediye ‘yeşil alan’ diyerek kökünden söktü

Urfa’da Eyyübiye Belediyesi, "Yeşil alana ağaç diken" Evren Sanayi esnafının ağaçlarını "Alanı zapt etmeye çalışıyorlar" gerekçesi ile kökünden söküp götürdü. Esnaf belediyenin yapmadığı işi yaptıklarını belirterek, belediyenin iddialarını yalanladı.

Eyyübiye Belediyesi, Evren Sanayi Sitesi Kadıkendi Mahallesi 68’inci Sokakta esnafların dükkanlarının çevresine diktiği 15 ağacı söküp götürdü.

Uzun yıllardır belediyeden dükkanlarının etrafında çevre düzenlemesi yapılmasını talep eden esnaflar, talepleri karşılanmayınca bir yıl önce kendi işletmelerinin önüne 15 ağaç dikti.

Ağaçları diken esnaflardan Sedat Aslan, dikilen ağaçların belediye tarafından “gerekçe” sunulmaksızın söküldüğünü ve el konulduğunu belirtti. 

Belediyeden çevre düzenlemesi yapması yönünde bir çok kez talepleri olduğunu dile getiren Aslan, “Kendi imkanlarımızla 15 tane ağaç diktik ve bakımlarını yaptık. Belediyeden 15 ağacı sökmek için 15 araç, 50 adam geldi. Ağaçları söktüler, yetmedi kepçeler aracılığıyla ağaçların olduğu yeri hafriyat alanı yaptılar. Yasaklardan istifade edip gelip mahvettiler” diye konuştu.

‘ENKAZ HALİNE GETİRDİLER’

Sanayi sitesi içerisinde çevre düzenlemesinin yanında çöp ve yol sorunlarının da olduğunu belirten Aslan, şöyle devam etti: “Ağaç diktiğimiz yer dükkanımızın çevresi. Biraz düzeltip yeşillendirdik, enkaz haline getirdiler. Belediyeye yüzlerce kez başvurduk, belediyenin Whatsapp hattına binlerce mesaj attık ama bir düzenleme yapılmadı. Yetkililer de buraya geldi, daha önce onlara da anlattık ‘tamam, halledeceğiz’ dediler ama yapmadılar.”

‘MİLLETİN GÖZÜ YEŞİL ALANDA’

Konuyla ilgili ulaştığımız Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, alanın ilerleyen günlerde yeşillendirilip park yapılacağını, söz konusu ağaç sökümlerinin Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirtti.

Ulaştığımız Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü kaçak yapılarla mücadele sorumlusu, ağaç sökümlerinin yapıldığını onayladı. Ağaçların park ve bahçe alanına dikildiği için söküldüğünü belirten yetkili, “Haritacıyı götürdük oranın yeşil alan olduğunu tespit ettik. Esnaflar yeşil alanı içine alacak şekilde duvar örüp, ağaç dikmişler. Kendi dükkanlarına katmaya çalışmışlar. Bu alanı kendi dükkanlarına katmaya çalışıyorlar. Oraya ağaç dikerek orayı zapt etmeye çalışıyor. Ağaç diktiği için oraya sahip çıkacak. Milletin gözü yeşil alanda. Kafamıza göre sökmedik. Ağaç dikmek güzel bir şey ama amaç farklı” şeklinde konuştu.

‘İDDİALARA YALANLAMA’

Esnafın park ve bahçe alanını "kendi dükkanına katma" iddiasıyla ağaç diktiğini sorduğumuz esnaflardan biri iddiaları red ederek, “Yıllardır çevre düzenlemesi istiyoruz, yapmıyorlar. Kepçe getirdik dükkanlarımızın çevresini temizledik. Toprak kayması olmasın diye de küçük bir istinat duvarı ördük. Temiz gözüksün diye ağaç diktik. Dikilen ağaçların belediye tarafından gerekçe sunulmaksızın kökten kaldırdılar ve alıkonuldu”diye konuştu.