Evrim Alataş ödülü Zarakolu'ya verildi

Evrim Alataş ödülü Zarakolu'ya verildi

Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen Ayrımcılıða Karşı ÝLEF Evrim Alataş Ödülü bu yıl Ragıp Zarakolu'ya verildi.

Ayrımcılıða Karşı ÝLEF Evrim Alataş Ödül Töreni, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Ýletişim Fakültesi MTÖ Sinema Salonu'nda yapıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen törende ödülü Ragıp Zarakolu aldı. Törene Ýletişim Fakültesi Dekanı Eser Göker, öðretim üyeleri ve çok sayıda öðrenci katıldı. Ýletişim öðrencileri KCK operasyonları kapsamında tutuklanan 35 gazetecinin isimlerinin yazıldıðı dövizleri taşıdı. Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Türk Ceza Yasası (TCY) gibi maddeler yürürlükte olduðu sürece görsel ve yazılı medyaya konuşmayacaðını daha önce belirten Zarakolu'nun ödülünü ablası Ayten Çercel aldı.

Zarakolu, iletişim öðrencilerine yazılı bir mesaj gönderdi. Zarakolu'nun mesajını iletişim öðrencilerinden Mehmet Tayfun Birgül okudu. Zarakolu mesajında: "Aðzımın fermauarını protesto olarak kapatıyorum. Her türlü konuşma varolan durumu normalleştirmeye hizmet edecektir. Sanki bir hata yapılmış da giderilmiş gibi olacaktır. Bırakılmam, var olan hukuksuzluðu asla düzeltmiyor. Ayrıca beni rehin almayı amaçlıyor. Prensip olarak benim ve diðer birçok insanın haksız tutukluluklarına ve temelsiz senaryovari iddianamelere olanak saðlayan Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve Türk Ceza Yasası (TCY) gibi maddeler yürürlükte olduðu sürece görsel ve yazılı medyaya konuşmayacaðım; var olan duruma karşı 'sessizlik' protestosunda bulunacaðım" diye kaydetti. Mesajında Zarakolu, verilen ödüle teşekkür ettiðini belirterek, "Gerçeðe ama yanlızca gerçeðe ulaşmaya çalışan, dayatılana, pompalanana, saptırılana, sabit fikirlere, itibar etmeyen, gerzek diye bildiklerimiz de şüphenin terazisinde tartan genç bilim insanlarına ve öðrencilerine, genç iletişimcilere, görsel ve yazılı basın adaylarına beslediðim umut ile..." ifadelerini kullandı.

Zarakolu'nun mesajının ardından Ýletişim öðrencilerinden Esma Yılmaz, Zarakolu'na yazdıðı mektubu okudu. Yılmaz, Zarakolu'na Evrim Alataş'ın sözleriyle seslendi: "Unutmayın, unutmayalım hiçbir şeyi... Efsaneler yeniden yazıldıkları kadar ayrıntılarıyla da korurlar varlıklarını. Ne zulmü unutalım, ne de efsanenin sonunu. Işıðı bekleyeceðiz. Elbet bir gün pervane olacaðız o büyük öbeklerin. Gözümüzü yıldızlara dikip 'buyurun korkmayın, inin ışıðın sofrasına diyeceðiz', artık dilek tutmak için kaymanızı beklemeyeceðiz!"

Zarakolu'nun ödülünü iletişim öðrencilerinden Nur Öksüz'den alan Aytan Çerçel, Ankara -Üniversitesi'ne teşekkürlerini iletti. Sinevizyon gösterisinin ardından ödül töreni sona erdi. Geçen yıl birincisi düzenlenen Ayrımcılıða Karşı ÝLEF Evrim Alataş Ödülünü Yıldırım Türker almıştı.

ANF NEWS AGENCY