Eyn İsalılar: Türk devletinin burada yeri yok!

Sürekli Türk devletinin saldırılarına maruz kalan Eyn İsalılar, amacın bölgeyi boşaltmak olduğunu belirterek, Türk devletinin bu bölgede yerinin olmadığını vurguladılar.

İşgalci Türk devleti Eyn İsa ve Girê Spî’ye yönelik saldırılarını tırmandırdı.  Bu bölgeler hemen her gün saldırı altında. Hedefte ise siviller ve sivil yerleşim alanları var. 4 Ağustos’ta Safawiyê köyünde bir baba ve üç çocuğu katledildi. 17 Eylül’de biri 17 yaşında olmak üzere 4 sivil katledildi. En son 22 Eylül’de Eyn İsa’nın kuzeybatısındaki Dibis köyüne sızan Türk devlet güçleri, bir sivili katletti, 5’ini yaraladı. Aynı bölgede bombardıman sonucu 22 Eylül’de bir sivil daha yaralandı.

Eyn İsa’nın da içerisinde yer aldığı Girê Sipî Kantonu’ndaki Hîşê köyü sakinleri Türk devletinin saldırılarına yönelik tepkilerini dile getirdi.

‘TÜRK DEVLETİNİN BURADA YERİ YOK’

Emine Osman, Türk devletinin tek amacının alanı boşaltmak olduğunu belirtti.

“Her gün saldırılar var” diyen Osman, şöyle konuştu: “Türk devleti bizi topraklarımızdan göç ettirmek için her türlü saldırı yöntemini kullanıyor. Yıllardır Suriye’nin her yerinde savaş var. İnsanlar bizim alanlarımız güvenli diye yanımıza geliyor. Ama Türk devletinin saldırıları nedeniyle bu bizim alalarımızında güvenliği tehlike altında. Siviller katlediliyor. Türk devletinin bizim yanımızda yeri yok. Bu toprakların sahibi biziz, Türk devletinin bu topraklarda hiçbir şeyi yok. Ama her gün saldırıyor, çocukları öldürüyor, yaşlıları kaçırıyor. Topraklarımızı işgal ediyor ve bu da yetmezmiş gibi kendi çetelerini getirip topraklarımıza evlerimize yerleştiriyor. Buna karşı güya garantör olan Rusya sadece izliyor.”

‘RUSYA VE DİĞER GÜÇLER GÖZ YUMUYOR,  BURADA OLMALARININ ANLAMI YOK’

Osman sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim topraklarımıza yerleşmiş, topraklarımızda oturuyorlar ama Türk devletinin her şeyine göz yumuyorlar. Bu nedenle Rusya’nın burada olmasının hiçbir anlamı yok. Sadece Rusya değil tüm uluslararası devletler aynı şekilde, sadece kendi çıkarları için için duruyorlar ve Türk devletine ses çıkartmıyorlar. Elbette eğer bu güçler sessiz kalıyorlarsa, Türk devletinden çıkarları olduğunu gösteriyor. Bu kadar sivilin katledilmesi onların umrunda değil. Çünkü, işgal edilen topraklar onların değil, katledilen insanların onların insanları değil. Bizi Girê Sipî’den çıkartıp Türkleri yerleştirdiler. Aynı şeyi şimdi Rusya da yapmak istiyor.”

“Bu şekilde saldırılar devam ederse ne olacak?” diye sorgulayan Osman, devamla şöyle dedi: “Şimdi kış geliyor,  insanlar ne yapacak? Köyleri yakıyorlar, evleri yıkıyorlar, bir bakıyorsun bir köyde dört sivil, başka bir köyde bilmem kaç sivil katledilmiş. Bu insanların suçu ne, katlediliyorlar. Çocuklar uykularında vuruluyorlar. Bu böyle nereye kadar sürecek.  Biz bu yörenin halkıyız ve bizim tüm desteğimiz savaşçılarımız içindir. Çünkü onlar bizim çocuklarımızdır. Onların sayesinde biz bugün evlerimizde kalıyoruz. Onlar her gün cebhelerde türk devletinin tang ve bombalarına karşı durarak bizi savunuyorlar. Biz asla onlardan vaz geçmeyeceğiz. Bizim tüm desteğimiz şerefimiz ve namusumuz için hayatını feda eden savaşçılarımız içindir.”

'HER TÜRLÜ ŞİDDET VE ZULMÜ YAPIYORLAR'

Hişê Meclisi Eşbaşkanı Xelil El İsa ise Türk devleti ve çetelerine karşı bölge halkının birliğiyle karşı duracaklarını belirtti. El İsa şöyle konuştu:

“Son dönemde Türk devletinin sivillere karşı saldırıları ve katliamları çoğaldı. Tıl Temir, Eyn İsa ve Girê Sipî köylerinde çok fazla saldırı oluyor. Bu saldırılarda siviller hayatını kaybediyor. Evleri ve köyleri talan ediliyor. Türk devleti sivillere yönelik her türlü şiddeti ve zulmü uyguluyor. Tüm bunlar dünyanın gözü önünde oluyor. Bunlar bilinçli yapılan şeylerdir. Onlar türk devletine yol veriyorlar. Yine Girê Sipî içinde kadınlar kaçırılıyor, yaşlı insanlar kaçırılıyor. Biz Kuzey-Doğu Suriye halkları olarak birleşip bu radikal güçlere, islamı kendine alet ederek zulüm yapan bu güçlere karşı savaşıp onları kendi topraklarımızdan çıkartmalıyız.

Bizler Kuzey-Doğu Suriye halkları QSD ve Özerk yönetim çatısı altında güvenli bir şekilde yaşıyoruz. Ancak türk devleti bölgede kaos çıkartmak için her türlü yönteme baş vuruyor. Türk devletinin amacı bellidir. Bölgeyi boşaltıp demografik yapıyı değiştirmek. Yine kendi işgalinde olan köylerde insanları zorla çıkartıp, o köyleri kendine üs yapıyor. Çeteleri aileleriyle birlikte getirip yerleştiriyor.”

'TEK AMAÇLARI TOPRAKLARIMIZDAN GÖÇ ETTİRMEK'

Diğer bir Hişê köyü sakini Xelef Gedro, Türk devletinin halka yönelik saldırılarına sert tepki göstererek, “Bizim köyümüz M4 yolu üzerindedir. Sürekli türk devleti ve çeteleri tarafından bombalanıyor. Birçok defa insanlar kendi tarlalarında çalışırken bombalandı” dedi.

Gedro, “Çünkü” diyerek, ekledi: “Amacı bölgeyi sivillerden boşaltmak ve halklar arasında fitne yaratmaya çalışıyor. Türk devletinin tüm bölge halkını hedef alıyor. Safawıyê ve Dibis köylerinde katliam yaptı. Bize karşı her türlü silahı kullanıyor. Tek amacı bizi topraklarımızdan göç ettirmek. Yine Girê Sipî içinde insanlara zulüm ediyorlar. Kimse korkudan evlerinden çıkamıyor. İnsanlar kaçırılıp fidye isteniyor. Öldürülüyor ve malları talan ediliyor.”