Faizler düştü, Britanya 18’inci yüzyıl borçlarını ödeyecek
Faizler düştü, Britanya 18’inci yüzyıl borçlarını ödeyecek
Faizler düştü, Britanya 18’inci yüzyıl borçlarını ödeyecek
Büyük Britanya maliyesi, ülkenin 300 yıl öncesine varan borçlarını şimdi ödemeye karar verdi. Ülkede faizlerin yüzde 1,5 civarına gerilemesini fırsat bilen hükümet, 1720 yılı ile Birinci Dünya Savaşı dönemine ait en az 2,5 milyar sterlin civarındaki borçlarını ödeyecek.
New York Times’da yer alan habere göre, Britanya’nın ödemek zorunda olduğu borçların bir kısmı 1720 yılındaki ekonomik kriz dönemine ait. O dönemde Güney Amerika ülkeleri ile ticaret yapan South Sea Company adlı dev şirketin zarar etmesi sonucu ortaya çıkan borsa krizi nedeniyle ülkede ciddi bir ekonomik kriz yaşandı.
Dönemin Britanya hükümeti ise, şirketi kurtararak krizi aşmak için bir kurtarma paketi devreye soktu ve milyonlarca sterlin borç almak zorunda kaldı.
O dönemde milyonlar ile ifade edilen borçları kapatmak yerine faizlerini ödemekle yetinen Britanya, daha sonra 1914-1918 yılları arasındaki Birinci Dünya Savaşı sırasında da borçlandı. Ancak bu borçların da tümü ödenmedi.
New York Times’e göre, genellikle yüzde 2,5 ile 4 arasında değişen faizlerin yüksekliğinden yakınan Britanya hükümeti, faizlerin yüzde 1,5’e kadar düşmesini fırsat bilerek yüzyıllarca ertelenen borçlarını ödemeye karar verdi. Habere göre, yeni yıldan itibaren ilk olarak Birinci Dünya Savaşı’na ait borçlarını ödeyecek.
Britanya maliyesi, daha sonra ise 18 ve 19’uncu yüzyıla ait tarihi borçlarını ödemeye başlayacak. Toplamda 1,4 trilyon sterlin borcu bulunan Britanya’nın 18’inci yüzyıldan kalma borçlarının toplamda 2,5 milyar sterlin olduğu tahmin ediliyor.