Felç riski olan tutsak Koç tahliye edilmiyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, tutsak Lütfi Koç'un felç kalma riski bulunduğuna dikkat çekerek, "İnfazı ertelenmeli" dedi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 345’inci haftasında salgın nedeniyle video konferans yöntemiyle hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Toplantıda Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ağır hasta tutsak Lütfi Koç’un durumuna değinildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 22 aydır cezaevinde olduğunu belirttiği Koç’un kendilerine gönderdiği mektupta yer alan bilgileri paylaştı.

Çevirmen, şunları söyledi: “Beyninde iki adet kist tespit edilmiş, başı dahil vücudunun sol tarafından komple felç geçirmektedir. İzmir Katip Çelebi Devlet Hastanesi sağlık heyetine başvurmuş ve 8 ay sürmüş. Karar verecekleri gün ‘3 ay daha takip edeceğiz’ denilmiş, ertesi hafta apar topar Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevine sevk edilmiştir. 1-2 hafta içinde Afyon Devlet Hastanesi sağlık heyetine başvurmuş ancak olumsuz yanıt verilmiştir. Yüzüne karşı ‘sen birkaç kez felç geçirmişsin, bitmiş artık geçirmiyorsun’ denilmiş. Halbuki 1 senedir sürekli felçler geçiriyor."

DOKTORLAR: TEDAVİSİ YOK, FELÇ RİSKİ VAR

Nöroloji doktorlarının Koç’un hastalığına dair ‘Bunun bir tedavisi yok, felç kalma riskin var’ dediğini aktaran Çevirmen, “Fakat bunun raporlara yansımadığını, daha sonra çekilen beyin MR raporunda beynindeki kist lezyonlarının büyüdüğünün görüldüğünü, felçlerinin devam ettiğini, cezaevinde felç olacağının kesin olduğunu, kafasının içinde çok anormal, kuvvetli elektrik çarpmaları olduğunu, istem dışı idrar kaçırdığını, istem dışı ağzından tükürükler geldiğini, ne yapacağını şaşırır vaziyette olduğunu da aktarmıştır" diye konuştu.

İKTİDAR VE YARGI ÖLÜME TERK EDİYOR

Koç’un hastalıklarından dolayı aylar önce hem Yargıtay’a hem de tutuklama kararını veren İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talepli dilekçe yazdığını söyleyen Çevirmen, falat iki kurumdan da yanıt alamadığını ifade etti.
Çevirmen, “Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yazdığı dilekçeye gelen cevapta ise ‘durumunuzun acil olduğu anlaşılmış olup öncelikle alt mahkemelere başvurmasının gerektiği’ söylenmiş, ancak alt mahkemelerden bir cevap gelmemiştir. İki hafta sonra yine acil sağlık sorunları nedeniyle her türlü denetimli şartları ile tahliye talebini Afyonkarahisar İnfaz Hakimliğine iletmiş, Hakimlik durumun Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının konusu olduğu için yazıyı oraya gönderdiklerini kendisine yine yazıyla iletmiş” diye belirtti.      
Çevirmen, Koç’un bir yıldan fazladır yüzde 100 engelli olan 6 yaşındaki oğlunu göremediğini de belirterek, şöyle devam etti: “Koç gönderdiği mektupta oğlunu ikamet yerleri olan İzmir’den daha önce bulunduğu Menemen Cezaevine çok zor getirebildiklerini, Afyon’a getirilmesinin imkansız olduğunu, bu durumu Adalet Bakanlığına yazdığını ve İzmir’e sevk talep ettiğini, ayrıca oğlunun gözleri görmediği ve kulakları duymadığı için tek iletişim yollarının temas olduğunu, bu nedenle alınacak koronavirüs tedbirleriyle birlikte 10 dakika bile olsa açık görüş yaptırılmasını istediğini, iki aydır bir cevap gelmediğini ve zaten de gelmeyeceğini düşündüğünü de ifade etmiştir.”

Koç’un ağır ve yaşamını tehdit eden hastalıkları nedeniyle acil olarak tetkik ve tedavilerinin sağlanması çağrısında bulunan Çevirmen, şöyle dedi: “Yaşamsal risk taşıması nedeniyle heyet raporları aldırılarak infazının ertelenmesi hususunda çalışma yapılması, bu süreç zarfında da yüzde 100 engelli oğlunu görebilmesi için ailesinin ikamet etmiş olduğu ilde bulunan bir cezaevine sevk edilmesi acil olarak sağlanmalıdır."