Feqîye Teyran festivali sona erdi

Feqîye Teyran festivali sona erdi

Binlerce kişinin katıldığı ve renkli görüntülerin yaşandığı 3'üncü Feqîye Teyran Kültür ve Sanat Festivali, yapılan meşaleli yürüyüş ile sona erdi. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, "Kürdistan dağlarından çekilen gerillalar üstlerine düşeni yaptı ve onlardan boşalan yeri Bahçesaraylılar doldurmaya hazır olduklarını gösteriyor" dedi. 

BDP Bahçesaray İlçe Örgütü tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Festivali'nin ikinci gününde binlerce kişi festivale akın etti. Renkli görüntülere sahne olan festivalin ikinci gününde yapılan çeşitli etkinlikler ile gün boyu sürdü. Bahçesaray'da (Miks) yapılan festivale, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Güney Afrika'nın Eski Lideri Nelson Mandela'nın avukatı Essa Moosa, Roboskili Anneleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, GÖÇ-DER, MEYA-DER, BDP Van İl, ilçe örgütleri, HDP, MAZLUM-DER, Müks İmamlar Derneği, Van ilçe belediye başkanları, Van, ilçe ve çevre illerden gelen binlerce yurttaş katıldı. MKM sanatçıları, yerel sanatçılar ve Koma Denge Meyman Arbane Topluluğu'nun seslendirdiği ezgiler ile coşan katılımcılar sık sık, "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganları attı. "3'yêmin Mîhrîcana Çand û Hunerê ya Feqîyê Teyran a Miksê, silav li pêngava pêşvebirina jiyana azad û rizgariya demokratik dike" pankartı asıldı. Festival alanı yeşil, sarı, kırmızı flamalar ve BDP bayrakları ile donatılırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK, KCK ve dev boyutta sarı kırmızı yeşil bayraklar alanın çeşitli yerlerine asıldı. Renk cümbüşüne dönüşen festivale kadınlar yöresel kıyafetleri, erkeklerin ise şal û şepiklerle katılması renkli görüntüler oluşturdu. 

ROBOSKÎ KATLİAMI SERGİSİ

Festival kapsamında açılan fotoğraf sergisine Roboskî'de Türk savaş uçaklarınca katledilen 34 sivilin katledildikleri zaman fotoğrafçıların çektikleri resimler ve Kürt düşünür, din insanları, alim, şair, edebiyatçıların resimlerinden ve de Bahçesaray'ın doğal güzelliklerinin yer aldığı fotoğraf sergisine kitle yoğun ilgi gösterdi. Festivale gelen yurttaşlara BDP İlçe Örgütü tarafından hazırlanan yemekler ikram edildi. Söylenen ezgiler eşliğinde halay çeken kitle, zafer işaretleri ve zılgıt çekerek "Öcalan" ve "Em kîne, Apocîne" sloganları attı. Festival katılımcılarının konuşmalarına geçilmeden önce demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına durulan saygı duruşunda kitle hep bir ağızdan "Çerxa Şoreşe" marşını okuyup, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Şehit namirin" sloganları attı.

Ardından konuşan BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, alana sığmayan Bahçesaray halkının bir araya gelme sebebinin değerlerine ve diline sahip çıkarak, Feqiyê Teyran'ı anmak için hazırladıkları festivalle ortaya koyduklarını söyledi. Feqiyê Teyran'ın ortaya koyduğu emeklerinden dolayı saygıyla önünde eğildiğini ifade eden İtah, "Feqiyê Teyran gibi önemli Kürt alimlerinin Kürt dilene sahip çıktıkları için onlara minnettarız. Feqiyê Teyran Bahçesaray'ın en önemli ve öncü kişilerin başında geliyordu. Biz de Kürt hareketi olarak onların yolunda ilerlemeye ve onların hayallerini teker teker yerine getireceğiz. Valilik alternatif olarak Feqîyê Teyran festivali düzenliyor. Düne kadar Feqiyê Teyran ismini yasaklamışlardı. Şimdi bu anlayış Kürtlerin yaptığı festivale karşılık alternatif festival düzenleyerek Feqiyê Teyran'ı kendilerine mal etmek istiyorlar. Fakat onlar şunu iyi bilsinler ki; 'Geçti Bolu pazarı sür eşeğini Niğde'ye' diyoruz. Kürtler bu saatten sonra kendi değerlerinin üzerinden kimsenin geçinmesine izin vermez diyoruz" dedi.

‘ROBOSKÎ VE MİSK KATLİAMI BİRBİRİNE BENZİYOR’

Daha sonra Roboskî'den gelen gençlerden Faruk Encü festivalde yer almalarına ilişkin konuştu. Roboskî gibi Bahçesaray'da da 1993 yılında 29 sivilin katledildiğini söyleyen Encü, "Roboskî ve Bahçesaray'ın Sündüs Yaylası'nda yapılan katliam birbirine benzeyen katliamlardır. 28 Aralık'ta devlet tarafından çoğu çocuk 34 insanımızın parçalanmış bedenlerini torbalar ile katır sırtlarında taşıdık. 1993 yılında da Sündüs Yaylası'nda da kadın ve çocuklardan oluşan 29 insan katledildi. Biz Roboskîliler hak arayışında mücadelemize devam ediyoruz. Ama Sündüs Yaylası'nda yapılan katliamda, yoğun savaşın içerisinde sindirilmiş ve korkutulmuş insanlar, öldürülen kadınların, çocukların ve bebeklerin faillerinin ortaya çıkarılması konusunda sessiz kalmaya mahkum edildiler. Şimdi bu coğrafyada yapılan katliamlara sessiz kalmayan Roboskîli aileler olarak, katliamlara son deyip barışın temsilcisi olalım ve gerçekleri söylemekten korkmayalım" diye konuştu. Ferhat Encü'nün ardından yerel sanatçılardan Avdilleye Goyî'nin Roboskî katliamı üzerine bestelediği ağıtı seslendirdiğinde alanda duygu dolu anlar yaşanırken, Roboskîli gençler gözyaşlarına hakim olamadı.

‘GERİLLADAN BOŞALAN YERLERİ BAHÇESARAYLILAR DOLDURMAYA HAZIR’

Festivalde yaşanan duygulu anların ardından konuşan BDP Muş Milletvekili Çelik, Bahçesaray'da halkın ağa ve beylerin zulmüne ve baskısına karşı gelerek bunları bitirdiğini belirti. Çelik, "Özgürlük ateşini tutuşturan özgürlük gerillası ve Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın başlattığı bu sürece 8 Mayıs'tan beri Kürdistan dağlarından çekilen gerillalar üstlerine düşeni yaptı ve onlardan boşalan yeri Bahçesaraylılar doldurmaya hazır olduklarını gösteriyor. Feqiyê Teyran'ın torunları Sakine, Fidan, Leyla, Mazlum, Kemal Pir'in yoldaşları, direnişin olduğu kadar mücadelenin de önderi Öcalan'ın yoldaşları, hepiniz Kürt özgürlük ve halk önderinin devrettiği nöbeti devir aldığınızı Feqiyê Teyran Festival alanını doldurarak gösteriyorsunuz" dedi.

Sık sık "Bijî Serok Apo" sloganları ile konuşması kesilen Çelik, gelinen süreci AKP hükümetinin isteyerek başlatmadığını söyledi. 14 yıldır tecrit üstüne tecrit uygulanan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bu süreci buraya kadar taşıdığını belirten Çelik, "AKP'nin elinden gelseydi, bir tek gerilla bile bırakmazdı. Kürt özgürlük mücadelesinde bu günlere gelmişsek bu sizlerin ve özgürlük savaşçılarının sayesindedir. AKP hükümetinin sayesinde değildir. Bu sürecin önünü açan gerillanın alan hakimiyetleri, cezaevlerindeki yoldaşlarımızın direnişi ve Kürt halkının gösterdiği fedakarlıktır. Geçen yıl Aralık ayında kadar Sayın Öcalan'ın idamından bahsedenler bugün mecbur kalarak Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile müzakere etmeye başladılar. Biz bu süreçte AKP'ye değil Kürt halk önderine güveniyoruz. Biz 11 yıl boyunca AKP'nin ne kadar kaypak, ne kadar fırsatçı olduğunu gördük ve öğrendik. Bundan dolayı Sayın Öcalan'dan başka kimseye güvenmiyoruz" diye konuştu. 

Çelik'in konuşmasının ardından kitlesel olarak açılan fotoğraf sergisi gezildi. Fotoğraf sergisinin ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Van'da bir parka Feqiyê Teyran ismini verdiklerini hatırlatarak, valiliğin izin vermediğini şimdilerde ise Feqiyê Teyran Festivali düzenlediklerine dikkat çekti. Kaya, "Feqiyê Teyran ismini parka verilmesine karşı çıkan vali şimdi Feqiyê Teyran Festivali düzenliyor" diye kaydetti. Kaya, süreç ile ilgili kısa bir konuşma yaptıktan sonra festival kapsamında 25 takımın yer aldığı futbol turnuvasında dereceye girenlere hediyelerini verdi. 

Festival kapsamında yapılan rafting etkinliğinde renkli görüntüler ortaya çıktı. Nelson Mandela'nın avukatı Essa Moosa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Feqiyê Teyran Türbesi ziyaret etti. 

MKM sanatçıları ve yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde devam eden festivalde yurttaşlar halay çekti. Festival yerel sanatçıların sahne almasıyla akşam saatlerine kadar sürerken, yapılan meşaleli yürüyüş ile sona erdi.