Fransa’da tartışmalı Çalışma Yasası nihai olarak kabul edildi

Fransa’da 5 ayı aşkın bir süredir gündemde olan ve günlerce protesto edilen yeni Çalışma Yasası tümüyle yasalaştı.

Şubat ayında gündeme gelen ve Mart ayından bu yana onlarca kez ülke genelindeki eylemlerle protesto edilen Çalışma Yasası, dün Ulusal Meclis’teki tartışmalardan sonra oylanmadan kabul edilmişti. Sosyalist Parti (PS) hükümetinin reddedilmesi ihtimaline karşı anayasanın 49.3 nolu maddesiyle oylanmadan kabul ettirdiği yeni yasa, bugün öğleden sonraya kadar herhangi bir güvensizlik önergesi sunulmazsa nihai olarak kabul edilmiş olacak.

Hükümet, Çalışma Yasası'nın yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis ve Senato’dan oluşan parlamentonun onayına ihtiyaç olmadan, özel yetkilerini kullanma kararı almıştı. Sosyalist Parti ve Cumhurbaşkanı François Hollande, işsizlik oranlarının düşürülmesi için Çalışma Yasası’ndaki reformun ‘şart’ olduğunu savunuyordu.

ÇALIŞANLARIN BİRÇOK HAKKINI GERİ ALIYOR

Yeni yasayla, işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmaları, çalışma saatlerini arttırmaları kolaylaşacak ve fazla mesailer için daha az ücret ödenebilecek. Yine işten çıkarmaları zorlaştıran kurallar gevşetilerek, işverenlerin zarara uğradıklarını ispat etmeleri halinde çalışanları işten çıkarmaları kolaylaşacak.

Tasarıya göre, daha önce günlük azami 10 saate kadar olmasına izin verilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak ve iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek. Yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülerek, çalışanlar daha kısa süreli sözleşmelere mahkum edilebilecekler.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük olup çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalıştırılabilmesinin de önünü açıyor.

PS hükümetinin CFDT hariç ülkedeki neredeyse tüm sendikaların karşı çıktığı yasada ısrar etmesi gençler ve öğrencilerin öncülük ettiği büyük gösterilere yol açmıştı.