‘Fransa katliamı aydınlatmayarak üç maymunu oynuyor’

‘Fransa katliamı aydınlatmayarak üç maymunu oynuyor’

Fransa’nın Marsilya ve Almanya’nın Hamburg kentinde, ‘Adalet istiyoruz’ eylemleri gerçekleştirildi. Eylemlerde Fransa’nın katilamı çözmemekle üç maymunu oynadığı belirtildi.

Fransa’nın Marsilya kentinde her hafta Çarşamba günü gerçekleştirilen ‘Adalet istiyoruz’ eylemi bugün de yapıldı. Mezopotamya Kültür Merkezi’nde bir araya gelen kadınlar, yaklaşık 4 kilometrelik yol boyunca, 9 Ocak günü Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in posterlerini taşıdı. Valiliğe kadar düzenlenen yürüyüşte, katliamın üzerinden 150 gün geçmiş olmasına rağmen, faillerin hala açığa çıkarılmadığına dikkat çekildi ve bu durum protesto edildi.

VALİLİK ÖNÜNDE POLİS ENGELİ

Valilik önüne gelen kadınlar burada her hafta olduğu gibi bu hafta da polisin engeliyle karşılaştı. ’Eylem izinsiz yapıldığı için gözaltına alırız’ biçiminde tehditler kadınların yoğun tepkisi ile karşılandı. Yaşanan kısa süreli gerginlik ardından oturma eylemi yapan kadınlar, Fransa hükümeti ve polisin tavrını protesto etti. Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada, katliamın 150’incü gününde Fransa devletinin hala üç maymunu oynadığı belirtildi. Faillerin ortaya çıkarılarak, katliamın aydınlatılmamış olmasının, olayın uluslararası komplocu güçlerce gerçekleştirildiğinin somut göstergesi olduğu da vurgulanan açıklama ardından bildiri de okundu.

Eylem boyunca “Hepimiz Sakine, Fidan, Leylayız”, “Biji Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi”, “Be serok jiyan nabe” sloganları atıldı. Kadınlar eylem ardından toplu halde valilik önünden postaneye giderek, Fransız İçişleri Bakanlığı’na “adalet istiyoruz” yazılı kartpostalları gönderdi.

HAMBURG’DA EYLEM

Almanya’nın Hamburg kentinde de kadınlar ‘adalet istiyoruz’ eylemi gerçekleştirdi. Hamburg’daki Fransız Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen eylemde, Paris katliamının bir an önce aydınlatılması talep edildi. Bugünkü eylemde Sol Parti Hamburg Milletvekili Cansu  Özdemir de bir konuşma yaptı. Fransız devletinin bu cinayet karşısındaki tutumunu utanç verici olarak nitelendiren Özdemir, “Sadece Kürt kadınları değil, birçok ülkedeki kadınların adalet talebi ortaktır” dedi.

Rojbîn Kadın Meclisi üyesi Adalet Sare ise 12 Haziran tarihinde düzenleyecekleri yürüyüşüne katılım çağrısı yaptı. 12 Haziran Çarşamba günü, Hamburg Hauptbahnhof’ta saat 16:30’da başlayacak yürüşün Türkiye Konsolosluğu önünden geçerek Fransız Konsolosluğu önünde son bulacağını kaydetti. Sare, “Tabiki Türkiye Konsolosluğu’nun önünde de söyleyeceğimiz bir söz olacak. Hem Türkiye devletinin Paris cinayetindeki rolünü sorgulaycağız, hem de bu son günlerde İstanbul ve ülkenin genelinde gelişen isyanlarda Kürt kadınları ve Kürt halkı olarak inisyatifsiz kalmayacağımız vurgulayacağız. Bu çerçevede tüm kadın, genç ve yurtseverlerimizi yürüyüşe davet ediyoruz” dedi.