Fransa Meclis ve Senatosu’nda acilen harekete geçilmesi çağrıları

Ulusal Meclis’te konuşan Fransa Başbakanı Edouard Philippe Kuzey ve Doğu Suriye’de ‘en kötüsünün yaşanmasının’ engellemeye çalıştıklarını savunurken, Fransa’nın kararlı bir angajman ortaya koyabilmesi için bir tasarı da Senato’ya sunuldu.

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon’un Ulusal Meclis’teki sorularına yanıt veren Başbakan Edouard Philippe, Türkiye’nin saldırılarının durdurulması gerektiğini yineledi.

Saldırılara karşı bölgedeki Fransız askerlerinin yetersiz olacağına dikkat çeken Philippe, buna karşın Türkiye’ye kesin dille saldırıları sonlandırması gerektiğinin ifade edildiğini söyledi. Philippe, saldırıların hem istikrarı bozacağı hem de DAİŞ’in yeniden terör elemlerine başlamasına yol açacağına dair uyarıların yapıldığını vurguladı.

Kürt halkının temsilcileriyle ilişkilerinin sürdüğünü söyleyen Philippe, yaşanacak kayıpların sınırlandırılmasının ‘bölgedeki tüm taraflarla’ yaptıkları görüşmelerin temelini oluşturduğunu dile getirdi. Philippe, yaşanan katliamlara dikkat çekerken, amaçlarının ‘en kötüsünün yaşanmasını’ engellemek olduğunu belirtti.

SENATO TASARISI 22 EKİM’DE

Fransa Senatosu’na sunulan karar tasarısında ise, Türkiye’nin işgal saldırılarına karşı Avrupa veya uluslararası düzeyde alınacak tüm inisiyatiflere destek verilmesi isteniyor. Fransa’nın bu yönde kararlı bir angajman ortaya koymasını öngören karar tasarısı muhalefetteki Cumhuriyetçiler (LR) ile Sosyalist Parti (PS) üyesi senatörlerce hazırlandı.

Karar tasarısının gerekçe bölümünde sivil halkın korunmasının aciliyetine dikkat çekilirken, tüm Suriye topraklarına engelsiz bir biçimde insani yardımların ulaştırılabilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenlik hakkı ve birliğinin korunmasının istendiği tasarıda, bu konuda uluslararası toplumun angajmanlarının güçlendirilmesi isteniyor. Tasarıda ayrıca Suriye’deki tüm etnik ve dini bileşenlerin korunması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Tasarı, 22 Ekim Salı günü Senato’da oylanacak.