Fransa’nın, ilk ‘laik-Müslüman’ din adamları grubu mezun oldu
Fransa’nın, ilk ‘laik-Müslüman’ din adamları grubu mezun oldu
Fransa’nın, ilk ‘laik-Müslüman’ din adamları grubu mezun oldu
Fransız Hükümeti, devletin başta laiklik gibi temel ilkelerine bağlı Müslüman din adamları yetiştirme gayretini sürdürüyor. İçişleri Bakanı Manuel Valls’ın ‘Cumhuriyetin değerlerine saygılı imamlar’ yetiştirme hedefi kapsamında eğitilen ilk grup diplomalarını aldı.
Fransız İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ve medyada ‘Laiklik diploması’ olarak geçen din eğitimi için ilk diplomalar dağıtıldı. İmam, eğitmen ve devlet memurlarından oluşan 28 kişinin katıldığı eğitim programı Lyon-III Üniversitesi, Lyon Katolik Üniversitesi(UCLY) ile Lyon Büyük Camiisi’ne bağlı olarak faaliyet yürüten Fransız İslam Medeniyeti Enstitüsü tarafından verildi. 1 yıllık eğitim programından mezun olan ilk gruba diplomalarını İçişleri Bakanı Manuel Valls verdi.
Törende konuşan Valls, Fransızca bilen ve ‘Cumhuriyetin değerlerine saygılı’ imamlar eğitilmesinin kendisi için ‘öncelik’ olduğunu söyledi. Valls, laiklik temelinde verilen eğitimin tüm din adamlarına yayılması gerektiğini belirtti. İmamlara verilen laiklik eğitiminin toplumda var olan korkuları ve nefret söylemini sınırlayacağını savunan Valls, “Hedef, İslam dininin de diğer tüm dinler gibi cumhuriyet, demokrasi, insan hakları, laiklik ve kadın erkek eşitliği ile uyuşabilir olduğunu göstermek” dedi.
Benzeri eğitim programlarının Paris ve Strasbourg şehirlerinde olduğunu hatırlatan İçişleri Bakanı, İslam din adamlarının projeye dahil olmalarını çağrısı yaptı.
HEM MÜSLÜMANLARI, HEM DE AŞIRI SAĞCILARI KONTROL ETME ÇABASI
Fransa’da 5 ila 6 milyon arasında olduğu tahmin edilen Müslümanlar büyük oranda eski Fransız sömürgesi olan ülkelerden geliyor. Fransa’da, Cezayir, Fas ve Tunusluların ağırlıkta olduğu Müslümanlar tarafından kullanılan 2 bini aşkın cami bulunuyor. Camilerde genellikle yurtdışından gelen ya da Fransa’da kendi cemaatleri içinde yetişmiş imamlar görev alıyor.
Fransa’nın 11 Eylül sonrasında Amerikan eksenli dış politikaya angaje olması ve eski sömürgeci tarihi nedeniyle ülkedeki Müslümanlar içindeki belirli bir kesimden tepki alıyor. Hükümet, dini cemaatleri laiklik ilkesi temelinde kendi yetiştirdiği din adamlarını çoğaltarak, dini cemaatler içindeki kontrolünü arttırmaya çabalıyor.
Fransız Hükümeti’nin bu çabası aynı zamanda ülkedeki Müslümanları bahane ederek aşırı sağcı partilere (Ulusal Cephe-FN gibi) oy kaymasını engellemek istiyor.