GÜNDEM 10 AĞUSTOS 2019

10 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Gerilla saflarına 1992’de katılan, 3 Kasım 2017’de Botan Saha Komutanlığı görevini yürütürken şehit düşen Delal Amed’in, bizzat içinde yer aldığı kadın ordulaşması, partileşmesi, ilkleri, zorlukları ve varılan düzeye dair anlatımları yayınlandı.

-Son ana kadar savaştı; mermisi kalmayınca, etrafındaki taşlarla düşmanına karşı sloganlar eşliğinde direnmeye devam etti. Adı Harun Raman; PKK’de fedailik zincirinin haklarından biriyidi.

-İsveç’e 1965’te siyasi iltica talebinde bulunan ilk Kürt olan Cemal Alemdar, Türkiye'de Haziran 1963’te “23’ler” olarak yargılanan Kürt aydınlarından biri. 1975’te iş dünyasına atıldı. Şimdi Stockholm’de yaşıyor ama bunun "uzun bir öncesi" var. 

-Türk Devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı tehditlerine karşı bölge halklarının tepkileri gün geçtikçe çoğalıyor. Süryani temsilciler, işgali kabul etmeyeceklerini ve tüm güçleriyle direneceklerini belirtti.

-Kayyum tarafından 2017 yılında kapatılan ve harabeye çevrilen Fatma Tokat Kürtçe dil okulu, İpekyolu Belediyesi tarafından yapılacak tadilatın ardından yeniden açılacak.

-Türk devleti ve çetelerinin işgal ettikleri Efrîn’de işledikleri suçlara dikkat çeken Alman Die Zeit gazetesinin yazarı Michael Thumann “İkinci Efrîn’e izin verilmemeli” çağrısında bulundu.

-Dünya Yerli Halklar Günü vesilesiyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, büyük çoğunluğu yerli halklar tarafından konuşulan diller hızla yok oluyor.

-Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun yönetime gelmesiyle birlikte Amazonlar’da yaşanan orman katliamları kat kat arttı.

-Avrupa ülkelerinde geçtiğimiz ay etkili olan sıcaklarda rekor kırılırken, sadece Hollanda’da 400’e yakın kişinin sıcaklarla bağlantılı olarak yaşamını yitirdiği bildiriliyor.